Usein kysyttyä

Usein kysyttyä tekijänoikeudesta

Miten musiikkia ja elokuvia jaetaan luvatta internetissä?

Tekijänoikeuden suojaamaa sisältöä voidaan levittää internetissä luvatta usealla eri tavalla. Yleinen tapa on käyttää levitykseen vertaisverkkoja, joihin viitataan usein myös nimellä p2p (peer to peer). Vertaisverkot on nykyään toteutettu lähes aina torrent-tekniikalla mutta aiemmin käytössä oli yleisesti muitakin p2p-ohjelmia. Vertaisverkko-ohjelmat ovat yleensä itsessään laillisia ja niitä käytetään paljon myös laillisen aineiston jakamiseen.

Vertaisverkkojen toimintaperiaatteena on, että verkon käyttäjät sekä lataavat että jakavat tiedostoja. Torrent-tekniikan suosio perustuu siihen, että tiedostojen osat liikkuvat nopeammin käyttäjiltä toisille, kun aineistoa itselleen lataava henkilö jakaa lataamaansa aineistoa jo samalla muille.
Tiedostojen jakaminen internetissä edellyttää jakamisen mahdollistavan ohjelman asentamista tietokoneelle. Kuitenkin laitteelle valmiiksi asennettu jako-ohjelma saattaa käynnistyä ja jakaa sisältöä automaattisesti.

Sisältöä on mahdollista levittää laittomasti myös tallennuspalveluiden (cyberlockers) välityksellä. Tallennuspalveluun ladataan tiedostoja, joihin käyttäjät saavat URL-linkin, jonka avulla on mahdollista päästä lataamaan palveluun tallennettuja tiedostoja. Tallennuspalveluun tallennettuja tiedostoja ei ole mahdollista löytää hakukoneella vaan niihin käsiksi pääseminen edellyttää linkkiä.

Jaa somessa: