Lähes 40 prosenttia musiikin kuuntelijoista kuluttaa musiikkisisältöjä laittomasti, käy ilmi ääniteteollisuutta edustava IFPI:n (International Federation of the Phonographic Industry) 9.10.2018 julkaisemasta laajasta tutkimuksesta, joka käsittelee musiikin maailmanlaajuisia kulutustottumuksia. Tutkimus teetätettiin yhteensä 20 maassa, jotka yhdessä kattavat 91,3 prosenttia maailman ääniteteollisuuden tuloista. Raportti on luettavissa kokonaisuudessaan täältä: https://www.ifpi.org/downloads/Music-Consumer-Insight-Report-2018.pdf
Suoratoistorippaus suosituin musiikkipiratismin muoto
IFPI:n raportin mukaan maailmanlaajuisesti 38 prosenttia musiikin kuuntelijoista kuluttaa musiikkia tavalla, joka loukkaa tekijänoikeuksia. Esimerkiksi 23 prosenttia kaikista musiikin kuluttajista lataa musiikkia laittomasti p2p- tai tallennuspalveluiden kautta.
Selvästi suosituin musiikkipiratismin muoto on niin kutsuttu suoratoistorippaus (32 %). Suoratoistorippaus on menetelmä, jossa YouTuben kaltaisissa suoratoistopalveluissa olevia sisältöjä muutetaan rippauspalvelun avulla tietokoneelle ladattaviksi tiedostoiksi. Palveluita käytetään paljon esimerkiksi musiikkivideoiden ääniraitojen muuntamiseen mp3-tiedostoiksi. Kyse ei ole tällöin lain sallimasta yksityisestä kopioinnista, vaan luvattomasta kappaleen valmistamisesta.
Oikeudenhaltijat puuttuvat suoratoistorippaukseen
Oikeudenhaltijat ovat ryhtyneet toimenpiteisiin puuttuakseen suoratoistorippaukseen perustuvien palveluiden toimintaan. Esimerkiksi jo vuonna 2016 levy-yhtiöitä edustavat järjestöt Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa aloittivat oikeustoimet maailman silloin suosituinta musiikin suoratoistorippaukseen perustuvaa palvelua YouTube-mp3.orgia vastaan. Palvelun ylläpitäjät päätyivät kuitenkin sopimaan asian oikeudenhaltijoiden kanssa, ja sivusto lopetti toimintansa syyskuussa 2017.
Syyskuussa 2018 Tanskassa oikeus määräsi Convert2mp3 -nimisen verkkosivun estettäväksi. Tuomion mukaan suoratoistorippauksen mahdollisuuden tarjoaminen on tekijänoikeuslain mukaista yleisölle välittämistä, joka edellyttää lupaa oikeudenhaltijoilta. Tuomioistuin totesi myös, että käyttäjät syyllistyvät tekijänoikeuden loukkaukseen valmistaessaan palvelun kautta kopioita suojatuista teoksista.
Tanskan tuomio oli ensimmäinen kerta EU:ssa, kun estomääräys kohdistettiin nimenomaan suoratoistorippausta hyödyntävään palveluun. Oikeudenhaltijoilla on EU-direktiivin mukainen oikeus hakea kieltoa tai määräystä sellaisia välittäjiä vastaan, joiden palveluita kolmas osapuoli käyttää tekijänoikeuden tai lähioikeuden rikkomiseen. Suomessa estomääräystä on kuitenkin mahdollista hakea vain sellaisten palveluiden osalta, joiden ylläpitäjä on tuntematon.