Fyysinen piratismi
Mitä on fyysinen piratismi?
Digiajasta huolimatta fyysistä tallennepiratismia esiintyy edelleen ja esimerkiksi Suomen Tulli takavarikoi ja hävittää säännöllisesti maahantuotuja piraattitallenteita. Tallennepiratismi tarkoittaa piratismia, jossa laittomat piraattituotteet ovat fyysisiä kopioita tekijänoikeuden suojaamista sisällöistä, esimerkiksi musiikista, elokuvista ja peleistä.
Piraattituotteita ovat äänite, elokuva- tai pelitallenteet, joille on luvatta kopioitu tekijänoikeuden suojaamaa materiaalia, ja esimerkiksi ns. bootlegit, jotka ovat konsertissa, radiossa tai televisiossa esitetystä elävästä esityksestä ilman lupaa valmistettuja tallenteita.
Lisäksi on olemassa tuoteväärennöksiä, jotka liittyvät erityisesti tavaramerkkeihin ja mallioikeuksiin. Ne ovat tuotteita, joissa on käytetty luvattomasti toiselle kuuluvaa tavaramerkkiä tai siihen sekoitettavissa olevaa merkkiä. Ne voivat myös imitoida toisen tuotteen mallioikeudella suojattua ulkomuotoa (ks. lisää).
Suomen laki kieltää piraattituotteiden myymisen. Vuoden 2006 alusta lähtien piraattitallenteiden maahantuonti omaan yksityiseenkin käyttöön on ollut laitonta. Kuluttajan kannattaakin edelleen olla tarkkana, mitä tallenteita tuo mukanaan tallennepiratismin kärkimaista (esim. Venäjä ja Kiina tai muut kauko-Aasian maat) tai mitä tuotteita tilaa poikkeuksellisen edullisista ulkomaisista verkkokaupoista.
Piraattitallenteen tunnistaminen
Seuraavat seikat voivat antaa aiheen epäillä tallenteen laillisuutta:
- Epätavallinen myyntikanava: Kirpputorit, torit ja ilmoituspalstat ovat yleisiä piraattituotteiden myyntikanavia. Myös internetistä tilatessa kannattaa noudattaa huolellisuutta ja etsiä lisätietoa kauppapaikasta.
- Poikkeuksellisen alhainen hinta: Jos käyttämättömän tuotteen hinta on huomattavasti alhaisempi kuin normaalisti, on syytä epäillä tuotteen alkuperää.
- Tiedoiltaan puutteellinen kansilehti: Piraattituotteissa ei yleensä ole CD:n kansisivun sisällä tekstiä ja kuvia, eikä peleissä ole ohjekirjoja. Teksteissä voi olla kirjoitusvirheitä. Tekijä- ja tuottajatiedot sekä tiedot tallenteen valmistajasta ovat usein puutteellisia tai puuttuvat kokonaan.
- Kannen heikko tai himmeä painojälki: Piraattituotteiden pakkauksien kansilehdet on yleensä valokopioitu tai tulostettu värikirjoittimella. Piraattituotteiden kansilehdet on yleensä tehty joko alkuperäistä heikkolaatuisemmasta paperista tai paksusta pahvista.
- DVD:n aluekoodin puuttuminen: Aidot DVD-levyt, etenkin isot kokoelmat, on lähes poikkeuksetta rajattu toimimaan tietyllä alueella. Piraattilevyt ovat puolestaan usein merkitty koodivapaiksi (All Regions, Region Free, R0).
- Alkuperämerkintöjen puuttuminen: CD/DVD-levystä puuttuvat ns. SID-koodit. SID-koodit ovat levyn keskiössä olevat kaksi koodia, jotka koostuvat sanasta ifpi ja neljästä tai viidestä kirjaimesta tai numerosta.
Piraattituotteet on usein tehty yllättävän hyvällä ammattitaidolla, jolloin ne näyttävät aidoilta. Jos tuotteen ostaa epätavallisesta paikasta, kannattaa aina tarkistaa, onko myytävää musiikkikokoelmaa tai DVD-boksia saatavilla täysin samannäköisenä versiona luotettavista lähteistä.
Laittoman verkkokaupan tunnistaminen
Internetissä on laillisten verkkokauppojen lisäksi paljon laittomia verkkokauppoja, jotka myyvät musiikin, elokuvien ja TV-sarjojen piraattitallenteita. Sivustot voivat usein päällisin puolin olla siistejä ja huomiota herättämättömiä, joten nopealla silmäyksellä niitä voi olla vaikea erottaa laillisista verkkokaupoista. Toisinaan yksityishenkilöt myyvät laittomia piraattituotteita myös täysin laillisilla sivustoilla.
Epäilyksen aihetta voivat antaa seuraavat tuntomerkit:
- Iso dvd-kokoelma mutta halpa hinta: Laittomissa verkkokaupoissa on usein myynnissä esimerkiksi kokoelma suositun TV-sarjan kaikista tuotantokausista tai kuuluisan bändin kokonaistuotanto yhdessä isossa dvd-boksissa. Hinta on kuitenkin huomattavasti halvempi verrattuna laillisen verkkokaupan vastaavaan tuotteeseen. On hyvä muistaa, ettei kaikista TV-sarjoista tai bändien tuotannosta ole vielä valmistettu täydellistä kokoelmaa.
- Kirjoitusvirheet ja oudot kuvat: Kirjoitusvirheitä tai outoja kuvia saattaa olla laittoman verkkokaupan sivustolla sekä sen kautta myytävissä tuotteissa. Kirjoitusvirheet voivat olla merkki siitä, että englanninkielistä sivustoa ylläpidetään maassa, jossa piraattikopiot ovat iso bisnes. Outoja kuvia ja logoja voi olla CD- tai DVD-levyjen ja
-kokoelmien etu-, sivu- ja takakansissa, jotka eroavat enemmän tai vähemmän aidoista tuotteista. Tässäkin yhteydessä on hyvä verrata epäilyttävän sivuston tuotteita luotettavan verkkokaupan valikoimaan. - Verkkokaupan kielivalikoima: Jos näennäisesti normaalin englanninkielisen sivuston kielivalikoimasta löytyy esimerkiksi kiinan tai korean kieli, kauppaan kannattaa suhtautua varauksella.
- DVD:n aluekoodin puuttuminen: Aidot DVD-levyt, etenkin isot kokoelmat, on lähes poikkeuksetta rajattu toimimaan tietyllä alueella. Piraattilevyjä mainostetaan laittomassa verkkokaupassa aluekoodittomina (All Regions, Region Free, R0).
Epäilyttävistä verkkokaupoista ei kannata ostaa tuotteita, jotta välttyy mahdollisilta huijauksilta tai Tullin takavarikolta Suomessa. Monessa tapauksessa hämärien verkkokauppojen asiakaspalvelu on olematonta ja korvauspyyntöjen käsittely hankalaa. Useimmiten ikävät tilanteet ovat vältettävissä, kun verkkokauppaan tutustuu rauhassa ennen ostopäätöstä.