Piratismi

Mitä piratismi tarkoittaa?

Piratismi on tekijänoikeudella suojatun sisällön valmistamista ja saattamista yleisön saataville ilman oikeudenhaltijoiden lupaa. Tämän hetken merkittävimmät piratismiongelmat liittyvät verkon kautta tapahtuvaan luvattomaan tiedostonjakoon ja suoratoistoon. Internet-piratismin lisäksi esiintyy edelleen myös perinteisempää fyysistä tallennepiratismia. Esimerkiksi uutuuselokuva saatetaan kuvata elokuvateatterissa salaa ja levittää yleisölle internetin kautta tai fyysisinä tallenteina.

Piratismi on lainvastaista toimintaa, joka loukkaa teosten tekijöiden ja muiden oikeudenhaltijoiden oikeutta määrätä tuottamastaan sisällöstä. Kun sisältöä käytetään ja levitetään ilman tekijöiden ja tuottajien lupaa, jäävät he vaille korvausta työstään. Näin ollen piratismi vahingoittaa luovien alojen elinkeinomahdollisuuksia. Kun luovien alojen taloudelliset toimintaedellytykset heikkenevät, kulttuuritarjonta yksipuolistuu. Tuntuvimmin tästä kärsivät aloittelevat sekä omaperäiset taiteilijat ja artistit, sillä pienen kohdeyleisön ja riskipitoisten sisältöjen tuottamisesta ja julkaisemisesta luovutaan helposti ensimmäisenä.

Piratismia on esimerkiksi:

  • Tekijänoikeudella suojatun sisällön luvaton jakaminen internetissä (esim. vertaisverkon, tallennuspalvelun tai verkkosivuston välityksellä, tai linkittämällä luvattomaksi tietämäänsä aineistoon)
  • Laillisesta lähteestä (esim. TV-lähetys tai kaupasta ostettu cd tai peli) saadun teoksen kopioiminen muuhun kuin omaan, yksityiseen käyttöön (esim. levykokoelmansa kopiointi myyntiin tai kirjan skannaus nettisivuille kenen tahansa saataville)
  • Laittomasta lähteestä kopioiminen mihin tahansa käyttöön, mukaan lukien omaan yksityiseen käyttöön
  • Piraattitallenteiden tai muiden piraattituotteiden maahantuonti, levittäminen ja myyminen

Piratismi on usein järjestäytynyttä liiketoimintaa

Piratismi on usein ammattimaisesti järjestäytynyttä talousrikollisuutta sekä harmaata taloutta, jossa laittomien palveluiden ylläpitäjät ansaitsevat suuria summia esimerkiksi mainostuloilla. Digital Citizens Alliancen selvityksen mukaan suurimmat piraattisivustot tienasivat vuonna 2014 mainoksilla yli 227 miljoonaa dollaria, eli yli 190 miljoonaa euroa. Kun tarkasteltiin 40 suosituinta piraattisivustoa, tienasi jokainen niistä vuodessa yli kolme miljoonaa dollaria. Tarkasteltujen nettisivujen joukossa oli sekä torrent- ja suoratoistopalveluita että tallennuspalveluita. Vuonna 2015 MPA:n teettämän ja Incopron toteuttaman selvityksen mukaan 88 % suosituista piraattisivustoista Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Espanjassa ja Iso-Britanniassa rahoittaa toimintansa mainoksilla. Selvityksen mukaan noin kolmasosa sivustoilla esiintyvistä mainoksista sisälsi klikatessa haittaohjelmia. Toinen kolmannes mainoksista vei uhkapeli- tai aikuisviihdesivustoille, jotka voivat olla sopimattomia mahdollisille alaikäisille vierailijoille.

Internet-piratismi perustuu usein organisoituihin, salassa toimiviin julkaisuryhmiin. Julkaisuryhmät pyrkivät saamaan käsiinsä levyt, elokuvat, pelit ja ohjelmat tuotantoyhtiöistä, levytehtaista tai elokuvateattereista ja julkaisemaan ne salaisilla huippusivustoilla jopa ennen oikeudenhaltijan virallista julkaisua. Huippusivustoilta luvattomasti julkaistut teokset siirtyvät nopeasti vertaisverkkoihin ja piraattisivustoille sekä niiden miljoonille käyttäjille.

Piraattipalveluiden ylläpitäjät eivät maksa mitään niille tekijöille, artisteille sekä levy- tai tuotantoyhtiöille, joiden teosten ansiosta saavat rahansa. Digital Citizens Alliancen selvityksen mukaan piraattisivustojen voittomarginaali on 80 % – 94 %, sillä niiden liiketoimintamalli perustuu teknisesti yksinkertaisten sivujen ylläpitämiseen sekä muiden tekemien sisältöjen luvattomaan jakamiseen.

Fyysisen piratismin, eli piraattituotteiden ja tuoteväärennösten sekä niiden salakuljetuksen, arvioitiin vuonna 2015 muodostavan miljardiluokan liiketoiminnan kansainvälisesti järjestäytyneille ja toimiville rikollisorganisaatioille. YK:n rikostorjuntaa käsittelevän komitean mukaan tuoteväärennökset ovat maailmanlaajuisesti toiseksi suurin laiton tulonlähde. Tuoteväärennökset koskettavat kaikkia tuotetyyppejä ruoasta lääkkeisiin sekä leluista autojen varaosiin. Väärennöksiä myydään niin metroasemilla kuin internetin välityksellä. Merkittävien taloudellisten menetysten sekä työpaikkojen vaarantamisen lisäksi piraattituotteet ja tuoteväärennökset voivat pahimmassa tapauksessa olla kuluttajille hengenvaarallisia.

Kuinka voi tunnistaa piraattituotteen tai -sivuston?

Lisätietoa siitä, kuinka kuluttaja voi tunnistaa piraattitallenteen tai piraattitallenteita myyvän verkkokaupan, löytyy täältä.

Piraattisivustojen tuntomerkkejä on listattu täällä: https://laillisetpalvelut.fi/kuinka-tunnistaa-piraattipalvelu/