Tekijänoikeus

Tekijänoikeus suojaa luovaa työtä

Tekijänoikeus tarkoittaa tekijän lähtökohtaista yksinoikeutta päättää luovan työn teoksensa käytöstä. Tällöin muilla ei ole oikeutta käyttää teosta ilman tekijän lupaa. Tekijänoikeus suojaa vain teoksen persoonallista ilmenemismuotoa. Se ei suojaa ideaa, teoksen tietosisältöä tai teokseen sisältyvää teoriaa – nämä ovat vapaasti muiden käytettävissä. Tekijänoikeus ei myöskään rajoita keskustelua teoksista eikä kritiikin esittämistä.

Mihin tekijänoikeutta tarvitaan?

Tekijänoikeus suojaa luovaa työtä ja sen tekijöitä. Ilman tekijänoikeutta kulttuuria ja viihdettä ei voisi tehdä ja tuottaa ammattimaisesti, sillä kuka tahansa voisi omia kenen tahansa työn itselleen ja oikeudenhaltijan lupaa kysymättä hyötyä rahallisesti työn tuloksesta.

Tekijän tai muun tekijänoikeuslaissa tarkoitetun oikeudenhaltijan tulot riippuvat usein siitä, kuinka paljon heidän töitään myydään, julkaistaan, esitetään tai muutoin käytetään. Tulot perustuvat tekijänoikeuteen. Tekijänoikeus antaa tekijälle mahdollisuuden määrätä teoksen tai muun laissa tarkoitetun suojankohteen käytöstä ja myydä sitä eteenpäin. Käytännössä tekijät myyvät käyttöoikeuksia teokseensa korvauksia vastaan.

Jokainen luovan alan toimija toimii samaan tapaan. Hän myy tuotteisiin käyttöoikeuksia käytön laajuutta vastaavaan hintaan: elokuvan saa kotikäyttöön edullisemmin kuin mitä sen esittämisestä elokuvateatterissa tai muussa julkisessa tilaisuudessa joutuu maksamaan.

Tekijänoikeus siis mahdollistaa sen, että meillä on ja meille syntyy vastaisuudessakin uutta ammattimaisesti tehtyä ja tuotettua luovaa sisältöä.