Tuusulan käräjäoikeus tuomitsi 22.8.2000 laittomien PlayStation-pelikopioiden myyntiä harjoittaneen 43-vuotiaan naishenkilön tekijänoikeusrikoksesta 45 päiväsakkoon, jolloin maksettavaa tuli 4.095 mk. Nainen tuomittiin maksamaan sakkojen lisäksi tekijänoikeudellisia korvauksia Sony Computer Entertainment Europe Ltd:lle yhteensä 24.595 mk ja oikeudenkäyntikuluja 5.052 mk. Naisen käyttämä tietokone ja laittomat pelitallenteet tuomittiin lisäksi rikoksentekovälineenä valtiolle menetetyksi.
Nainen oli myynyt 3,5 kuukauden ajan laittomia Sony PlayStation pelejä Keltainen Pörssi lehden välityksellä. Yhteensä hän ehti myymään vajaa 200 peliä ennen kiinnijäämistään. Myymänsä pelit nainen oli hankkinut Keltaisen Pörssin välityksellä ja lisäksi hän oli itse kopioinut pelejä hallussaan olleella tietokoneella. Nainen jäi kiinni Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen suorittaman normaalin valvonnan perusteella.
Kotkan käräjäoikeus tuomitsi 22.8.2000 laittomien PlayStation-pelikopioita maahantuoneen 43-vuotiaan miehen tekijänoikeusrikoksesta 50 päiväsakkoon (4.000 mk). Mies tuomittiin maksamaan sakkojen lisäksi tekijänoikeudellisia korvauksia Sony Computer Entertainment Europe Ltd:lle yhteensä yli 37.000 mk ja oikeudenkäyntikuluja yli 8.000 mk.
Mies oli tuomassa tuttavansa kehoituksesta 200 kappaletta laittomia Sony PlayStation-pelejä Thaimaasta. Kaikki piraatittallenteet olivat samaa peliohjelmaa. Tekijä jäi kiinni tullin Helsinki-Vantaan lentoasemalla tekemän tarkastuksen perusteella.
PlayStation – peliformaatti on videopelien markkinajohtaja pohjoismaissa. Pelkästään Suomessa pelikoneita on myyty jo 297.000 kappaletta ja myytyjen pelien määrä vuonna 1999 läheni 700.000 kpl ja markkamäärä 100 mmk. Pelien suosion myötä niiden piraattituotanto ja -kauppa on kuitenkin muodostunut suureksi ongelmaksi. Tämänpäiväiset tuomiot olivat jo 13. ja 14. pelejä koskevat tuomiot tänä vuonna. Piraattipelejä tuodaan maahan sekä Suomen lähialueilta Venäjältä ja Virosta että suoraan Kaukoidästä, esimerkiksi Thaimaasta.
Laittoman maahantuonnin lisäksi alan ongelmana on pelien laajalle levinnyt laiton kopiointi CD-rom -asemilla. Laittomia kopioita levitetään yleisölle kirpputorien, internetin kautta ja lehti-ilmoituksilla. Peliteollisuuden lisäksi piraattiongelmasta kärsivät paljolti äänilevy- ja elokuvateollisuus. Kansainvälisen äänilevyteollisuuden kattojärjestön Ifpin (International Federation of the Phonographic Industry) viimei-simmän arvion (kesäkuu/2000) mukaan EU maista ainoastaan Kreikassa on Suomea pahempi piraattiongelma.
Piraattipelit eivät toimi normaalissa PlayStation -pelikonsolissa, ellei siihen ole tehty teknisiä muutoksia. Tällaiset muutokset vaarantavat laitteen toimivuuden, eikä laitteille myönnetty takuu koske muunneltuja pelikonsoleja, korostaa pelikoneiden virallinen maahantuoja, Computer 2000 Finland Oy.