Levytuottajien kansainvälinen kattojärjestö IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) julkaisi vuosittaisen äänitepiraattiraporttinsa. Raportti osoittaa äänitepiratismin kasvaneen. Piraatti CD-levyjen määrä on kasvanut vuodesta 2000 vuoteen 2001 50 prosentilla. Maailmanlaajuisesti kaksi viidestä äänitallenteesta on piraatteja.
Piratismi ei ole mitään pientä liiketoimintaa, vaan osa järjestäytynyttä rikollisuutta, jossa liikevaihto sekä valmistettujen ja myytyjen tuotteiden kappalemäärä on valtava. Piraattimarkkinoiden arvoksi arvioitiin 4,3 miljardia dollaria eli 4,6 miljardia euroa. Piraatti CD-levyjen myyntimääräksi arvioitiin vuonna 2001 olleen 950 miljoonaa kappaletta, kun se vuonna 2000 oli 640 miljoonaa kappaletta.
Laitekannan muutos näkyy myös piratismissa. Piraattikasettien osuus on pienentynyt vuoden 2000 65 prosentista 49 prosenttiin ja CDR-levyjen osuus on kasvanut 9 prosentista jo 24 prosenttiin. Piraatti CDR-levyjä valmistettiin vuonna 2001 450 miljoonaa kappaletta. Tehdastekoisten, prässättyjen CD-levyjen osuus on pysynyt noin neljänneksessä. Eräänä syynä ammattimaisen CDR-piratismin kasvuun nähdään paikallisen musiikin piraattivalmistus. Tehtaissa valmistutettuja piraatteja ovat yleensä maailmanlaajuiset artistien CD-levyt.
Suomen kannalta tämäkään raportti ei ole edelleenkään kovin mairitteleva. Suomi on EU-maista piratismin yleisyyden perusteella neljännellä sijalla. Suomen edellä ovat Italia, Espanja ja Kreikka, joissa CDR-piratismi on kansallinen, yhä paheneva ongelma. Piratismiasteelta pahimpia maita ovat mm. Kiina, Venäjä, Brasilia ja Indonesia. Suomen maantieteellinen asema Venäjän läheisyydessä luo maahamme piraattitehtaiden valmistamien CD-levyjen ongelman. Voidaan sanoa, että miltei kaikkien suomalaisten artistien viime vuosina julkaisemia CD-levyjä on löytynyt tehdasvalmisteisina piraatteina Suomen lähialueilta ja siten myös Suomesta. Näitä piraattiäänitteitä tuovat Suomeen sekä yksityiset matkaajat tuomisinaan että ammattimaiset rikolliset organisoituna kuljetuksina.
Suomessa piratismivalvontaa suorittavan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) varatuomari Antti Kotilainen mukaan Suomen tullin viimevuosina suorittamat suuret piraatti CD-levyjen pysäytykset ovat osoituksia Venäjällä vallitsevasta poikkeuksellisen korkeasta piratismiasteesta. ’Levytuottajien kansainvälisen kattojärjestön Ifpin (International Federation of the Phonographic Industry) mukaan tällä hetkellä Länsi-Euroopassa takavarikkoon saaduista tehdasvalmisteisista piraattilevyistä jopa 70 % on valmistettu Venäjällä’, toteaa Kotilainen. Venäjän piraattiteollisuus on monin paikoin järjestyneen rikollisuuden halussa; pienet kiinnijäämisriskit ja rangaistukset sekä mahdollisuudet valtaviin taloudellisiin voittoihin houkuttelevat Kotilaisen mukaan järjestäytynyttä rikollisuutta piraattilevyjen valmistamiseen ja jopa maailmanlaajuiseen levitykseen.
Viihde- ja ohjelmateollisuuden etujärjestöt kuten IFPI, MPA ja BSA kiirehtivät Euroopan Unionia tiukentamaan otettaan kamppailussa piratismia vastaan. EU maiden elokuva-, musiikki-, peli- ja ohjelmateollisuus menettävät vuosittain useita miljardeja euroja piratismin johdosta. Euroopan unioni onkin uudistamassa ns. Enforcement direktiiviään. Oikeudenhaltijoiden näkemysten mukaan nyt tarvitaan konkreettisia uudistuksia piratismin vastaisessa lainsäädännössä. Oikeudenhaltijoiden mielestä uudessa direktiivissä tulisi ottaa huomioon ainakin seuraavat seikat:
1. Riittävän ankarat rangaistukset ja vahingonkorvaukset, jotta piraatit eivät enää pystyisi kuittaamaan kiinnijäämistä vain pienenä toimintaan liittyvä tavanomaisena kustannuseränä.
2. Kohtuullinen tekijänoikeuden omistusoletus oikeudenhaltijoille, jolloin varmistetaan asioiden ripeä eteneminen tuomioistuimissa ja se, etteivät piraatit vapaudu edesvastuusta.
3. Piraattituotteiden tehokas takavarikointi ja säilytys todistusaineiston varmistamiseksi.
4. Riittävien tietojen toimittaminen viranomaisten toimesta oikeudenhaltijoille piraattituotteiden valmistajista ja levitysreiteistä, jolloin varmistetaan, että myös piraattituotteet alun perin valmistanut taho ja levittäjä joutuvat edesvastuuseen.
5. Pakolliset ns. SID-koodit cd- ja muihin optisiin levyihin, jotta piraattitallenteiden valmistaja ja lähde voidaan tunnistaa.