Maailman Antipiratismipäivää vietettiin 15.6.2005. Suomen Anti-piratismiyhdistys ry jakoi tietoa asiasta Helsingin Länsiterminaalissa. Yhdistyksen tarkoitus on tavoittaa päivän aikana mahdollisimman monta Eestiin ja Venäjälle matkaavaa ihmistä ja valistaa heitä tuoteväärennöksiin liittyvistä ongelmista ja vaaroista. Yhdistys esittelee myös tuoteväärennöksiä ja piraattituotteita ja opastaa erottamaan aidot tuotteet väärennöksistä.
TULLI PYSÄYTTÄÄ TUOTEVÄÄRENNÖKSIÄ
Suomen tulli pysäytti vuonna 2004 707.000 jälleenmyyntipakkausta, joiden yhteenlaskettu arvo on n. 33.6 miljoonaa euroa. Pysäytettyjen tavaroiden joukossa on mm. vaatteita, parfyymejä, pelejä, leluja, savukkeita sekä piraattimusiikkia ja tietokoneohjelmia.
Suurin osa Suomessa tavatuista tuoteväärennöksistä tulee merirahtina Kaukoidästä. Hieman yli puolet Suomen tullin pysäyttämistä tuoteväärennöksistä ja piraattitavaroista olivat matkalla Suomen kautta Venäjälle. Kuitenkin myös Suomeen maahantuotavien tuoteväärennösten ja piraattitavaroiden määrä on huomattava.
”Tulli tekee loistavaa työtä tuoteväärennösten ja piraattituotteiden pysäyttämisessä” sanoo Suomen Anti-piratismiyhdistyksen puheenjohtaja Henrik af Ursin.
Valtava kansainvälinen ongelma
Tuoteväärennöksiin ei ole varaa suhtautua välinpitämättömästi. Maailman tullijärjestö WCO arvioi viime vuonna, että jopa 7 prosenttia maailmankaupasta tapahtuu tuoteväärennöksillä ja piraattitavaroilla. WHO (World Health Organization) arvioi, että n. 10 % kaikista maailman lääkkeistä on tuoteväärennöksiä.
EU-alueen tullit pysäyttivät vuonna 2003 10709:ssä pysäytyksessä yhteensä yli 92 miljoonaa tuoteväärennöstä ja piraattituotetta. Vuoteen 1998 verrattuna määrä on yli yhdeksänkertainen. Tavaroista yli 60 prosenttia oli peräisin Kiinasta.
Kiinni jääneet tavaraerät edustavat todennäköisesti vain jäävuoren huippua kokonaisuudesta. Eurooppaan saapuu merirahtina Kiinasta päivittäin n. 5000 kontillista tavaraa ja Aasiasta viikoittain n. 1000 lentoa EU:n alueelle. Lienee selvää, että moisen määrän kattava tutkiminen on suuri haaste.
Tuoteväärennökset ovat jatkuvasti parempilaatuisia ja oikeudenhaltijoiden on välillä jopa vaikeaa selvittää onko tuote luvallisesti valmistettu vai ei. 1990-luvun aikana on tapahtunut selvä siirtymä luksustuotteista tavallisiin käyttöesineisiin. Väärennettyjä lääkkeitä valmistetaan erityisesti Pakis-tanissa ja Venäjällä, Paraguayssä puolestaan kosmetiikkaa ja vaatteita ja Bulgariassa alkoholia. Kiinassa valmistetaan kaikkea mahdollista.
Kuluttaja on ratkaisevassa asemassa. Jos väärennetyille tuotteille ei ole kysyntää, ei niille myöskään esiinny tarjontaa.
Suomen Anti-piratismiyhdistys ry (FACG)
Suomen Anti-piratismiyhdistys ry:n tarkoituksena on tuoteväärennösten ja piraattitavaroiden valmistuksen, kaupan, jakelun ja muun levityksen estäminen sekä tiedonvälitys keinoista, lainsäädännöstä ja oikeuskäytännöstä tuoteväärennösten ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi
Yhdistys toimii jäseniensä yhteydenpidon ja tiedonvälityksen foorumina ja järjestää koulutusta jäsenilleen ja viranomaisille. Yhdistys osallistuu myös toiminta-alansa säädösten valmisteluun.
FAKTAA:
Tuoteväärennös on tavara, joka loukkaa jonkun tavaramerkkioikeutta, esim. t-paita, joka on varustettu Lacoste-merkillä.
Piraattituote puolestaan loukkaa toisen tekijänoikeutta, esim. luvatta kopioitu CD-levy.