Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 11.11.2005 helsinkiläisen 21-vuotiaan miehen osittain nuorena henkilönä tehdystä tekijänoikeusrikoksesta 40 päiväsakkoon. Lisäksi mies joutuu maksamaan korvauksia oikeudenhaltijoille yli 17.000 €. Jutun asianomistajina oli Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry:n lisäksi viisi kansainvälisesti tunnettua artistia; Raymond Manzarek Doors yhtyeestä, Alanis Morissette, Bruce Springsteen, Sting ja Alexander Artur Van Halen.
Miehen jäljille päästiin Läntisen tullipiirin normaalin tullivalvonnan ja piratismia valvovan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n (TTVK) Internet-valvonnan perusteella. Bootleg-tallenteita markkinoitiin näyttävillä englanninkielisillä sivustoilla. Myytäväksi tarjottiin 79:n eri kansainvälisen artistin luvattomia konserttitaltiointeja (bootleg-levyjä). Kaiken kaikkiaan näitä taltiointeja oli yhteensä 748 kappaletta.
Miehen sivustoilla oli mm. tilauskaavake eri maksuvaihtoehtoineen ja levyjä oli myyty ympäri maa-ilmaa. Tuomion mukaan mies oli luvatta kopioinut ja myynyt tai levittänyt 1 465 cdr-levyille valmistamaansa bootleg-tallennetta. Syyttäjän mukaan mm. Internetin käyttö markkinakanavana oli tapauksessa omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinko oikeudenhaltijoille. Käräjäoikeus yhtyi syyttäjän näkemykseen ja totesi miehen toiminnan olleen laajamittaista.
Esiintyvän taiteilijan esitystä ei ole lupa tallentaa ja tarjota yleisölle ilman taiteilijan ja musiikin tekijöiden (säveltäjät, sanoittajat ja sovittajat) lupaa. TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilaisen korostaa, että jo levyjen tarjoaminen myytäväksi tai vaihdettavaksi toisiin bootleg-levyihin rikkoo tekijänoikeuslakia. ”Kyseessä on rikollinen toiminta, johon tullaan vastaisuudessakin puuttumaan”, vahvistaa Kotilainen.
Piraattituotteet luokitellaan tavallisesti kolmeen ryhmään:
tavallinen piraattituote
– äänite, elokuva tai pelitallenne, jolle on luvatta kopioitu suojattua materiaalia, alkuperäistuotetta ei välttämättä ole olemassa tai ainakaan sen ulkonäköä ei ole kopioitu täydellisesti
counterfeit
– väärennös, jossa sisällön lisäksi myös alkuperäisen tuotteen ulkoasu on kopioitu mahdollisimman tarkoin
bootleg
– elävästä esityksestä, kuten konsertista, radiosta, televisiosta tai muusta esitystilanteesta ilman lupaa valmistettu tallenne