Tietoturvapäivää ja -viikkoa vietetään 8.2.2011 kahdeksatta kertaa. Tällä kertaa kampanjan kantavana teemana on yksityisyys netissä. Lisäksi käsitellään sosiaalisen median tietoturvakysymyksiä laajemminkin.
Sosiaalinen media on tuonut – paitsi helppoa yhteydenpitoa ystäviin ja muuta hauskaa – myös netin ongelmatilanteet entistä lähemmäs tavallista netinkäyttäjän arkea. Turvallinen verkkoyhteisöjen käyttäminen vaatii kuitenkin tarkkaavaisuutta ja oman yksityisyyden varjelu on entistäkin tärkeämpää. Omien tietojen kertomista kannattaa miettiä niin sosiaalisissa medioissa kuin muissakin verkkopalveluissa. Yhteisöpalveluissa on hyvä harkita myös klikkauksiaan, sillä huijaukset saattavat näyttää varsin viattomilta viesteiltä kavereilta.
Uutta nettisivuilla
Tietoturvaopas.fi-sivustolle päivitetään ennen Tietoturvapäivää uutta tietoa sosiaalisten medioiden turvallisesta käytöstä, linkkihuijauksista ja yksityisyyden suojasta.
Kouluikäiset lapset ja nuoret ovat monesti aikuisia kokeneempia verkkoyhteisöjen käyttäjiä, mutta tarvitsevat silti vähintään yhtä paljon opastusta yksityisyytensä suojelemiseen ja turvalliseen surffailuun. Oppilaille julkaistaankin aiheesta erilaisia tehtäviä ja kilpailu tietoturvakoulu.fi-sivustolle.
Tietoturvaviikolla tapahtuu
Tietoturvaviikko alkaa 7.2.2011 ja pitää sisällään taas monia tapahtumia: seminaareja, koulutapahtumia, yleisöluennon jne. Tapahtumista julkaistaan tietoja tietoturvaopas.fi-sivustolla ja Facebook-sivulla. Tietoturvaviikolla turvallisen netin käytön aihe on aktiivisesti esillä myös medioissa.
Kysy, me vastaamme
Tietoturvapäivä näkyy aiempaa enemmän myös verkossa, joten pidä silmät auki surffatessa. Koko helmikuun on käynnissä Tietoturvapäivä-hankkeen asiantuntijapalsta Suomi24-keskustelufoorumilla. Fiksusti netissä -palstalla netinkäyttäjien tietoturvakysymyksiin vastaavat Nettiviisaat – Tietoturvapäivä-hankkeessa mukana olevat asiantuntijat. Jo nyt kannattaa käydä klikkaamassa Tietoturvapäivän Facebook-sivun tykkää-nappia osoitteessa www.facebook.com/tietoturvapaiva, niin pysyt ajan tasalla.
TOP6-vinkit yksityisyyden suojelemiseen netissä
1. Verkkoyhteisöissä kannattaa miettiä, mitä henkilökohtaisia tietoja itsestään julkaisee ja mille yleisölle.
2. Verkkoyhteisön jäsen saa yleensä itse päättää, mitä osio omasta profiilistaan ulospäin näyttää. Älä silti luota liikaa yksityisyysasetuksiin.
3. Oma nimi ja kuva ovat yleistä tietoa, mutta esimerkiksi oman kotiosoitteen, sähköpostiosoitteen, henkilökohtaisten valokuvien ja muiden yksityisasioiden kanssa tulee jo olla tarkempi.
4. Suojelethan myös toisten ihmisten yksityisyyttä: älä kerro muista enempää, kuin he itse haluavat. Luottokorttitietoja, verkkopankkitunnuksia tai salasanoja ei saa lähettää koskaan sähköpostitse.
5. Kun olet rekisteröitymässä nettipalvelun käyttäjäksi, lue ensin rekisteriselosteesta, miten tietojasi käytetään.
6. Huolehdi salasanoistasi. Tee niistä riittävän vaikeita ja pidä ne vain omana tietonasi.
Lue lisää: