ELISAN HUIPPUPIRAATEILLE VANKEUTTA ESPOON KÄRÄJÄOIKEUDELTA

Espoon käräjäoikeus antoi tänään tuomionsa Hayabusa/Rainbow (HBR/RBW) -nimistä ns. huippusivustoa (topsite) koskevassa rikosasiassa. Neljästä ylläpidosta syytetystä kolme tuomittiin tekijänoikeusrikoksesta 4-6 kk ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ja yksi avunannosta tekijänoikeusrikokseen yhteensä 60 päiväsakkoon. Tuomio tuli vaikka merkittävä osa todistusaineistosta ehdittiin hävittää sen jälkeen, kun poliisin suorittama ip-osoitetiedustelu oli
kulkeutunut Elisan sisällä yhden syytetyn tietoon. Hävittämisen seurauksena maksettavaksi tuomitut tekijänoikeushyvitykset jäivät reiluun 2000 euroon. Lisäksi tuomitut velvoitettiin maksamaan selvitys-, valvonta- ja oikeudenkäyntikuluja 6800 euroa.

Kovimman kuuden kuukauden vankeustuomion sai sivustoa perustamassa ollut 33-vuotias espoolaismies. Miehellä oli pääkäyttäjäoikeudet kyseiseen sivustoon, tuntemattomiksi jääneiden ruotsalaisen ja saksalaisen ylläpitäjän ohella.

Sivustoa ylläpidettiin toisen, rikoksesta neljän kuukauden vankeuteen tuomitun 34-vuotiaan helsinkiläismiehen ip-osoitteesta. Hänen asemansa Elisalla mahdollisti sivuston toiminnan Elisan nopeimman mahdollisen verkkoyhteyden kautta. Kyseinen, Elisan palveluksessa edelleen päällikkötason tehtävissä toimiva mies tunnusti vasta oikeudessa vuotaneensa poliisin ip-osoitetiedustelun rikoskumppanilleen, joka ehti hävittää suurimman osan todistusaineistosta ennen poliisin takavarikkoa. Avunannosta tuomittu oli osallistunut palvelimen rahoittamiseen ja käyttöönottamiseen.

Espoon käräjäoikeuden tuomion mukaan kyseessä oli huippusivusto, jonka tarkoituksena on ollut levittää uusia tekijänoikeudella suojattuja teoksia julkaisuryhmiltä toisille huippusivustoille sekä edelleen käyttäjille. Käräjäoikeuden mukaan rikos oli ollut suunnitelmallinen ja sen toteuttaminen oli edellyttänyt laitteiden hankkimisessa ja Internet-yhteyden järjestämisessä yhteistyötä useiden eri henkilöiden välillä. Oikeudessa myönnettiin, että HBR oli ns. korkeamman tason huippusivusto, jollaisia oli todistajana kuullun Internet-tutkijan mukaan ollut maailmanlaajuisesti
toiminnassa tekoaikaan vain noin 50 kpl.

Poliisitutkinnan mukaan sivustoa aktiivisesti käyttäneistä seitsemän oli Saunalahden/Elisan nykyisiä tai entisiä työntekijöitä. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n toiminnanjohtajan Antti Kotilaisen mukaan: ”Tapauksen perusteella Elisan sisäiset tietoturvamääräykset ovat olleet tekoaikaan puutteelliset. Tämä on mahdollistanut palvelimen kätkemisen yhtiön omaan konesaliin ja poliisin viranomaistiedustelun kulkeutumisen
epäiltyjen tietoon. Espoon poliisin peräänantamattomuus ja tekninen osaaminen ansaitsevatkin erityiskiitoksen tapauksen selvittämisessä.”

”Samaan aikaan, kun teleoperaattorit ovat vastustaneet voimakkaasti ehdotettuja parannuksia
piratismin torjumiseksi, on Elisan työntekijöiden, yhtiön omassa konesalissa pyörittämä huippusivusto ruokkinut toiminnallaan samoja kansainvälisiä piraattisivustoja, joiden blokkaamista operaattorit edelleen vastustavat vedoten asiassa mm. omaan elinkeinovapauteensa”
, jatkaa Kotilainen.

Huippusivustot ovat erittäin nopeita ja tehokkaita FTP-palvelimia, joille laittomasti hankitut uutuuselokuvat, musiikki, pelit ja tietokone-ohjelmat ladataan ensimmäisinä ns. julkaisuryhmien toimesta. Huippusivustoja arvioidaan olevan maailmassa joitakin satoja. Sekä julkaisuryhmien että huippusivustojen toiminta on yleensä hyvin järjestäytynyttä, salaista ja kansainvälisesti verkostoitunutta. Ryhmät pyrkivät minimoimaan kiinnijäämistä mm. tiukoilla salassapitosäännöillä, turvatoimilla ja hierarkkisella tehtäväjaolla. Huippusivustoilta teokset leviävät muille huippusivustoille, yksittäisille henkilöille ja lopulta julkisille maailmanlaajuisille piraattisivustoille, kuten esim. The Pirate Bay –palveluun, jolla on miljoonia käyttäjiä.

HBR/RBW –sivusto oli erikoistunut elokuvien ja tv-sarjojen levittämiseen. Useat kansainvälisesti tunnetut ns. julkaisuryhmät, kuten replica,  DoNE ja MEDiEVAL olivat käyttäneet sivustoa teosten levittämiseen. Sivustolle oli siirretty teoksia 10,74 teratavun edestä ja sieltä oli ladattu teoksia  5,67 teratavun edestä. Sivuston toiminta oli alkanut 2000-luvun alkupuolella nimellä Rainbow (RBW), ja jossain vaiheessa nimeksi oli muutettu Hayabusa Racer (HBR).

Lisätietoja

Toiminnanjohtaja Antti Kotilainen, Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry
puh. 09 6803 4049, 040 548 1781

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK, www.antipiracy.fi) valvoo jäsentensä tekijänoikeuslakiin perustuvia oikeuksia Suomessa. TTVK:n jäseniä ovat: Esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeusyhdistys Gramex ry, Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto ry, Suomen audiovisuaalisen alan tuottajat SATU ry, Suomen elokuvatoimistojen liitto SEL ry, Suomen elokuvatuottajien keskusliitto SEK ry, Suomen muusikkojen liitto SML ry, Musiikkituottajat – IFPI Finland ry, Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry, Av-tuottajien tekijänoikeusyhdistys Tuotos ry, Suomen Musiikkikustantajat ry, Säveltäjät ja Sanoittajat ELVIS ry, Sanasto ry, Suomen Kustannusyhdistys ry, MTV Oy, Yleisradio Oy ja Sanoma Entertainment Oy.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset