Maailman Antipiratismipäivää vietetään Kampissa 6.6.2013

Maailman Antipiratismipäivää vietetään Tennispalatsissa, Kampissa 6.6.2013 klo 15-21

Vuosittaista maailman antipiratismipäivää vietetään Suomessa torstaina 6.6.2013. Suomen Anti-piratismiyhdistys ry (FACG) järjestää totuttuun tapaan valistuskampanjan yhteistyössä Tullin ja oikeudenhaltijoiden kanssa. Helsingin Tennispalatsissa kävijät voivat tutustua tuoteväärennösten laajaan kirjoon sekä saavat yhdistyksen jäseniltä tietoa tuoteväärennöksistä ja niiden haitoista. Tullin näkökulman tuoteväärennösongelmaan tuo Helsingin tullin IPR-aluevastaava Riikka Pakkanen.

Tuoteväärennöskauppa ongelma koko yhteiskunnalle

Tuoteväärennökset ovat kasvava ongelma alkuperäistuotteiden valmistajille ja yhteiskunnalle. Laiton toiminta on levinnyt kaikille kaupan aloille ja yhä enenevässä määrin väärentämisen kohteena ovat tavalliset kulutustuotteet. Yhteiskunnalle ilmiö tulee kalliiksi. Paitsi verotuloja, menetetään pelkästään Euroopassa vuosittain myös kymmeniä tuhansia työpaikkoja tuoteväärennösten kaupan takia. Laadultaan alkuperäistä huonommat väärennökset ja niiden aiheuttamat terveyshaitat ja turvallisuusuhat heikentävät kuluttajien luottamusta myös alkuperäisiin tuotteisiin. Kansainvälisesti tunnetuille suomalaisyrityksillekin, kuten Roviolle, ongelma on valitettavan tuttu: yhdymme muiden oikeudenhaltijoiden näkemykseen siitä, että tuoteväärennöksillä on haitallinen vaikutus yhteiskuntaan ja kansantalouteen. Ongelmaan tulisi puuttua laajemmalla rintamalla muidenkin kuin oikeudenhaltijoiden toimesta, todetaan Roviolta.

Nyt trendinä autoihin liittyvät tuoteväärennökset

Erilaiset autoihin liittyvät väärennökset avaimista turvatyynyjen kuoriin ovat olleet Tullin havaintojen mukaan kuluneen vuoden trendi. Tulli on erityisen huolissaan vaarasta, minkä nämä aiheuttavat ihmisten hengelle ja terveydelle: esimerkiksi väärennetty turvatyynyn kuori ei onnettomuustilanteessa laukea, kuten pitäisi, tai sen sisällä ei välttämättä olekaan mitään. Heikkolaatuiset väärennetyt osat laakereista johtosarjoihin voivat aiheuttaa vaaratilanteita jo normaalikäytössä. Laittomasti valmistettuja autotarvikkeita pysäytettiin Tullissa pelkästään tämän vuoden neljän ensimmäisen kuukauden aikana yli 300 000 euron arvosta. Kaikkiaan Tulli estää Suomessa vuosittain satojen tuhansien väärennettyjen ja laittomasti valmistettujen tuotteiden pääsyn markkinoille. Näiden tuotteiden yhteenlaskettu arvo oli vuonna 2011 yli 30 miljoonaa euroa.

Sinäkin voit vaikuttaa valinnoillasi

Miljoonittain tuoteväärennöksiä ja piraattituotteita kulkeutuu joka vuosi EU:n sisämarkkinoille turistien tuomisina tai yksityishenkilöiden internetin kautta tilaamina. Pienistä rahavirroista kertyy väärennöksiä ja piraattituotteita valmistuttaville ja kauppaaville rikollisjärjestöille huomattava voitto muuhun rikolliseen toimintaan sijoitettavaksi. Väärennöksiä ja piraattituotteita valmistetaan olosuhteissa, jotka eivät täytä lain vaatimuksia juuri miltään osin. Ongelman ratkaisemisessa keskeistä onkin kuluttajien valistaminen. Jos väärennetyille tuotteille ei ole kysyntää, ei niitä myöskään tarjota.

Valtaosa tuoteväärennöksistä ja piraattituotteista on lähtöisin Kiinasta tai muualta Kaukoidästä. Lääkeväärennösten alkuperämaita ovat Intia, Sveitsi tai Yhdistyneet Arabiemiraatit. Lääkeväärennösten osalta kuluttaja ei aina ymmärrä, että kyseessä on mahdollisesti hengenvaarallinen väärennös.

Näyttely auki klo 15.00 – 21.00, jolloin tavattavissa yhdistyksen jäseniä ja oikeudenhaltijoiden edustajia. Yhteistyökumppaneina näyttelyssä mm. Rovio, Nokia, Pfizer, Microsoft ja TTVK ry.

 

  • Oikeudenhaltija: laissa säädetyn immateriaalisen oikeuden haltija, esimerkiksi tavaramerkin, patentin tai tekijänoikeuden omistaja
  • Tuoteväärennös on tavara, joka loukkaa jonkun tavaramerkkioikeutta, esim. t-paita, joka on varustettu Lacoste-merkillä ilman oikeudenhaltijan lupaa.
  • Piraattituote puolestaan loukkaa toisen tekijänoikeutta, esim. luvatta kopioitu CD-levy. Vuoden 2006 alussa voimaan tullut uusi tekijänoikeuslaki kieltää piraattitallenteiden maahantuonnin myös omaan käyttöön. Maahantuonnista voidaan tuomita sakkoja ja laittomat levyt voidaan määrätä hävitettäväksi.
  • Tällaisten tuotteiden tuonti elinkeinotarkoitukseen on aina rikollista. Tuoteväärennösten jälleenmyynti esimerkiksi nettihuutokaupassa on näin ollen laitonta. Lääketuonti ETA-alueen ulkopuolelta on rikos.
Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset