Maailman Antipiratismipäivää vietetään 4.6.2015

Näyttely on auki Tennispalatsin 2. kerroksessa klo 15.00–21.00, jolloin tavattavissa on yhdistyksen jäseniä ja oikeudenhaltijoiden edustajia.

Vuosittaista maailman antipiratismipäivää vietetään Suomessa torstaina 4.6.2015. Suomen Anti-piratismiyhdistys ry (FACG) järjestää tuttuun tapaan valistuskampanjan yhteistyössä Tullin ja oikeudenhaltijoiden kanssa. Helsingin Tennispalatsissa kävijät voivat tutustua tuoteväärennösten laajaan kirjoon ja saada yhdistyksen jäseniltä tietoa tuoteväärennöksistä ja niiden haitoista. Tullin näkökulman tuoteväärennösongelmaan tuo Tullin valvontaosaston IPR-asiantuntija, tulliylitarkastaja Riikka Pakkanen.

ICC: toimitusketjun välikäsien puututtava tehokkaammin piratismiin

Kansainvälisen kauppakamarin ICC:n tuoteväärennöksiä ja piratismia käsittelevä BASCAP-projekti (Business Action to Stop Counterfeiting and Piracy) julkaisi maaliskuussa 2015 raportin, jonka mukaan tuotteiden toimitusketjujen välikädet voivat auttaa pitämään tuoteväärennökset ja piraattisisällöt entistä tehokkaammin pois fyysisiltä markkinoilta ja internetistä. Tuotteiden toimitusketjun välikäsillä tarkoitetaan tahoja, jotka osallistuvat tuotteen tai sisällön toimitusketjun eri vaiheisiin ideasta tuotantoon ja markkinoinnista tuotteen hankintaan.

Välittäjillä halutessaan mahdollisuus ehkäistä tuoteväärennöksiä

Välittäjät, kuten raakamateriaalin ja ainesosien toimittajat, kuljetusyritykset ja vuokraisännät muodostavat raportin mukaan liiketoiminnan selkärangan. Tällöin he voivat olla tietämättään tai joskus tietoisesti osallisina laittomassa toiminnassa. Raaka-ainetoimittajat voivat auttaa väärennösten torjumisessa seuraamalla epäilyttäviä tilauksia ja selvittämällä ongelmamarkkinoilla toimivien yhteistyökumppanien taustat. Kuljetusyritysten ja rahtaajien dokumentaatio voi auttaa jäljittämään väärennösten alkuperää. Lisäksi he voivat selvittää asiakkaiden taustoja. Vuokraisännät ja liikekiinteistöjen omistajat ovat osa toimitusketjua, jos he vuokraavat tiloja esimerkiksi väärennösten säilytykseen tai tuotantoon. Vuokranantajat voivat kieltää tuoteväärennöksiin liittyvän toiminnan vuokrausehdoissa häätämisen uhalla.

”Välittäjien on laitettava väärennösten ja piratismin vastainen työ etusijalle. Välittäjät ovat jo toimineet toimitusketjun suojelemiseksi muilta luvattomilta ja laittomilta toimilta, kuten rahanpesulta ja huumekaupalta. Haasteena on rohkaista kaikki välittäjät soveltamaan samankaltaisia toimia, joilla väärennöksiä ja piratismia voidaan torjua ”, toteaa BASCAP:n johtaja Jeff Hardy.

BASCAP:n tutkimus viittaa Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n vuonna 2008 laatimaan raporttiin, jonka mukaan fyysisiä väärennöksiä kulkee maiden rajojen yli vuosittain yli 250 miljardin dollarin edestä. Kun tähän lisätään nettipiratismin suorat sekä epäsuorat vaikutukset valtioille sekä kuluttajille, laittoman toiminnan aiheuttamat globaalit taloudelliset menetykset voivat olla raportin mukaan vuosittain jopa 1,7 biljoonaa dollaria.

BASCAP-projektin raportti: Roles and responsibilities of intermediaries: Fighting counterfeiting and piracy in the supply chain (26.3.2015)

LISÄTIETOJA:

Jaana Pihkala
Toiminnanjohtaja TTVK ry
Puheenjohtaja, Suomen Anti-piratismiyhdistys ry
puh. 040 706 6674

Riikka Pakkanen
IPR-asiantuntija / tulliylitarkastaja, Tulli
puh. 040 332 6213

www.facg.fi
www.tulli.fi

 

  • Oikeudenhaltija on laissa säädetyn immateriaalisen oikeuden haltija, esimerkiksi tavaramerkin, patentin tai tekijänoikeuden omistaja.
  • Tuoteväärennös on tavara, joka loukkaa jonkun tavaramerkkioikeutta, esim. t-paita, joka on varustettu Lacoste-merkillä ilman oikeudenhaltijan lupaa.
  • Piraattituote puolestaan loukkaa toisen tekijänoikeutta, esim. luvatta kopioitu CD-levy. Vuoden 2006 alussa voimaan tullut uusi tekijänoikeuslaki kieltää piraattitallenteiden maahantuonnin myös omaan käyttöön. Maahantuonnista voidaan tuomita sakkoja ja laittomat levyt voidaan määrätä hävitettäväksi.
  • Tuoteväärennösten tuonti elinkeinotarkoitukseen on aina rikollista. Tuoteväärennösten jälleenmyynti esimerkiksi nettihuutokaupassa on näin ollen laitonta. Lääketuonti ETA-alueen ulkopuolelta on rikos.
Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset