Bootleg-kauppiaalle vankeutta Turussa

Turun käräjäoikeus tuomitsi 1.11.2004 turkulaisen 37-vuotiaan levykauppiaan tekijänoikeusrikoksesta 60 päivän vankeusrangaistukseen. Rangaistus on ehdollinen. Lisäksi mies joutuu maksamaan korvauksia oikeudenhaltijoille lähes 47.000 euroa. Eniten korvauksia tuomittiin maksettavaksi Kiss yhtyeen Gene Kleinille 17.000 euroa ja Bruce Springsteenille 12.000 euroa.

Mies tarjosi myytäväksi Internetissä ja omistamassaan levykaupassa Turussa yli 900 laitonta pääosin ns. bootleg-tallennetta. Piratismia Suomessa valvova Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvonta-keskus (TTVK) teki asiassa poliisille tutkintapyynnön, jonka perusteella poliisi ratsasi liikkeen joulukuussa 2003. Takavarikkoon saatiin tuolloin yli 300 laitonta tallennetta.


Levykauppias kiisti käräjillä syytteen kokonaisuudessaan vedoten siihen, ettei hän ollut tietoisesti syyllistynyt laittomaan toimintaan. Miehen kertoman mukaan tallenteita oli tullut hänelle paljon myös vaihdossa, jolloin hänen oli ollut mahdotonta tarkistaa joka ainoata tallennetta. Käräjäoikeus katsoi kuitenkin ammatikseen levykauppaa pitäneen miehen tienneen tallenteiden olevan laittomia. Kaikki bootleg-tallenteet oli mm. liikkeessä tarjolla, kerättynä erikseen, omassa telineessään. TTVK:n varatuomari Antti Kotilainen on tyytyväinen Turun käräjäoikeuden langettamasta vankeustuomiosta. ”On selvää, että alalla yli 15 vuotta toiminut ammattilainen osaa tunnistaa laittomat tallenteet”, toteaa Kotilainen.


Esiintyvän taiteilijan esitystä ei ole lupa tallentaa ja tarjota yleisölle ilman taiteilijan ja musiikin tekijöiden (säveltäjät, sanoittajat ja sovittajat) lupaa. TTVK:n varatuomari Antti Kotilaisen korostaa, että jo levyjen tarjoaminen myytäväksi rikkoo tekijänoikeuslakia. ”Kyseessä on rikollinen toiminta, johon tullaan jatkossakin aktiivisesti puuttumaan” , painottaa Kotilainen.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset