Bootleg-levittäjälle roimat sakot ja yli 16.000 euron korvaukset

Tampereen käräjäoikeus tuomitsi 11.2.2004 tamperelaisen 24-vuotiaan miehen tekijänoikeusrikkomuksesta 70 päiväsakkoon. Lisäksi mies joutuu maksamaan korvauksia oikeudenhaltijoille yli 16.000 euroa.


Miehen jäljille päästiin Läntisen tullipiirin normaalin tullivalvonnan ja piratismia valvovan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) Internetvalvonnan perusteella. Bootleg – tallenteita markkinoitiin näyttävillä englanninkielisillä sivustoilla ja tarjolla oli lähes 90 kansainvälisen artistin lukuisia konserttitaltiointeja. Yhteensä sivustoilla oli tarjolla lähes 1.300 laitonta bootleg – levyä. Kotimaisista bändeistä levityksessä olivat HIM, The 69 Eyes, CMX, Ultra Bra ja Nightwish yhtyeiden konserttitaltiointeja.


Mies oli tekoaikana kopioinut luvatta lähes 2.000 tallennetta ja toimittanut levyjä ympäri maailmaa mm. Yhdysvaltoihin, Saksaan, Brasiliaan, Kanadaan, Englantiin, Hollantiin, Japaniin ja Meksikoon. Syyttäjä ja jutun asianomistajat vaativat miehelle rangaistusta tekijänoikeusrikoksesta. Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, ettei mies ollut toiminut ansiotarkoituksessa ja tuomitsi miehen siten rikosoikeudellisesti lievemmästä rikkomuksesta. Rikkomusta oikeus piti vakavana.


Esiintyvän taiteilijan esitystä ei ole lupa tallentaa ja tarjota yleisölle ilman taiteilijan ja musiikin tekijöiden (säveltäjät, sanoittajat ja sovittajat) lupaa. TTVK:n varatuomari Antti Kotilaisen korostaa, että jo levyjen tarjoaminen myytäväksi tai vaihdettavaksi toisiin bootleg-levyihin rikkoo tekijänoikeuslakia. ’Kyseessä on rikollinen toiminta, johon tullaan jatkossakin puuttumaan ’, painottaa Kotilainen. Tekijänoikeuslaki sallii ainoastaan muutaman kopion valmistamisen omaan henkilökohtaiseen käyttöön.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset