CD-R-levyjen myynnin raju kasvu näkyy myös piratismissa

Suomessa arvioitiin myydyn vuonna 2000 noin 10 miljoonaa CD-R-levyä (Kopiosto ry:n tutkimus 2001) ja tämä ’kotipoltto’ näkyy myös piratismissakin. Piratismivalvontaa harjoittava Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus on useissa tapauksessa törmännyt ammattimaiseen, usein jopa satojen CD-R-levyjen valmistamiseen ja levittämiseen erityisesti koulumaailmassa ja Internetissä.


Viimeisimmässä tapauksessa Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus havaitsi Internetissä tarjottavan myytäväksi laittomasti valmistettuja tuotteita. Asianomistajien tekemän rikosilmoituksen perusteella selvisi, että myynnin takana oli tekoaikaan varusmiespalvelustaan suorittanut

Satakunnasta kotoisin oleva 19 vuotta täyttänyt merkonomi
. Hänellä oli kotisivuillaan myyntilistat. Myynnissä oli laittomasti erilaisia elokuvia, musiikkia MP3-tiedostoina sekä tietokoneohjelmia. Myytävät CD-R-levyt merkonomi valmisti kotonaan tietokoneellaan. Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT ry ja Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry sekä Valvontakeskuksen edustamat ohjelmistotalot sopivat merkonomin kanssa maksettavista tekijänoikeuskorvauksista. Korvausten määräksi sovittiin useita kymmeniä tuhansia markkoja. Lisäksi tekijä joutui luovuttamaan laittomassa kopioinnissa ja myynnissä käyttämänsä tietokonelaitteiston asianomistajille.


Lisäksi ennen kyseistä tapausta valvontakeskus oli myös tehnyt sopimuksen Internetin uutisryhmissä (Newsgroups) Beatlesin tuotantoa MP3-tiedostoina CD-R-levyillä myyneen 45-vuotiaan helsinkiläisen työttömän sähköasentajan kanssa. Helsingin poliisin tutki tämän vuonna 2000 tapahtuneen myynnin.


Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen havaitsemien piratismi-tapausten sopiminen on poikkeuksellista ja aina tapauskohtaiseen harkintaan perustuvaa. Keskuksen mukaan nettipiratismin kasvu on ollut edelleen rajua. Vuonna 2000 keskus lähetti noin 500 varoituskirjettä koskien Internetissä tapahtuvia tekijänoikeuden loukkauksia. Vuonna 1999 vastaava luku oli noin 350 kpl. Keskus on jättänyt viime aikoina myös useita tutkintapyyntöjä poliisille koskien laittomien tallenteiden levittämistä eri menetelmin Internetissä. Nettipiratismiin syyllistyvät eniten 15-25 -vuotiaat miehet.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset