Enemmistö kannattaa ulkomaisten piraattipalvelujen blokkausta

Tekijänoikeusbarometri 2012: Selvä enemmistö kannattaa ulkomaisten piraattipalvelujen blokkausta

Enemmistö suomalaisista (64 %) kannattaa sitä, että teleoperaattorit voidaan määrätä estämään pääsy ulkomailta käsin toimiviin tai omistajiensa henkilöllisyyden kätkeville piraattisivustoille. Tämä ilmenee Taloustutkimuksen tekijänoikeusbarometrista, jonka se teki Luovan työn tekijöiden ja yrittäjien LYHTY toimeksiannosta.

Tutkimuksessa kysyttiin suhtautumista tänä vuonna julkaistuun Tekijänoikeustoimikunnan esitykseen, jonka mukaan tuomioistuimelle on annettava mahdollisuus määrätä Internet-yhteydet tarjoaja estämään pääsyn sellaiselle piraattimateriaalia jakavalle Internetsivustolle, joiden ylläpitäjät salaavat identiteettinsä tai ovat sijoittuneet maihin, joista heitä ei saada haastettua oikeuteen Suomessa.

Vajaa kaksi kolmasosaa eli 64 % vastaajista kannatti, 22 % vastusti ja 13 prosentilla ei ollut tähän malliin kantaa. Naisista mallia kannatti 71 % ja miehistä 57 %. Esitystä kannatettiin enemmän kuin vastustettiin kaikissa ikäryhmissä, pienintä kannatus oli 15–24-vuotiaiden keskuudessa (47 %) ja suurinta 35–49-vuotiaiden keskuudessa (71 %).

Nykyisen lain mukaan tuomioistuin voi määrätä teleoperaattorin estämään pääsyn vain sellaiselle piraattisivustolle, jonka omistaja saadaan haastettua Suomessa oikeuteen. Salaamalla henkilöllisyytensä tai toimimalla maassa, jonne oikeuden käsi ei yllä, piraattisivuston omistaja pystyy siis välttymään oikeusjuttujen lisäksi myös estoilta.

”Tutkimustulos osoittaa, että kansalaisten mielestä laissamme oleva porsaanreikä pitää tukkia. Oikeudella pitää olla mahdollisuus määrätä teleoperaattori estämään pääsy ulkomaiselle kaupalliselle piraattisivustolle samalla tavalla kuin kotimaiselle”, sanoo Lyhdyn projektinjohtaja Lauri Kaira.

”Laittoman Pirate Bay –palvelun käyttö Suomessa on tippunut 72 % sen jälkeen, kun kolme suurinta teleoperaattoria on estänyt pääsyn palveluun tuomioistuinten päätösten perusteella. On selvää, että myös muihin kansainvälisiin laittomiin piraattipalveluihin tulee voida puuttua”, sanoo Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen toiminnanjohtaja Antti Kotilainen.

Tutkimuksen teki Taloustutkimus Oy osana Omnibustutkimusta kesäkuussa Luovan työn tekijöiden ja yrittäjien Lyhty-projektin toimeksiannosta. Kohderyhmään kuuluivat 15–79-vuotiaat mannersuomalaiset. Tutkimuksessa haastateltiin elo/syyskuussa 1006 henkilöä henkilökohtaisilla haastatteluilla. Otos painotettiin iän, sukupuolen, asuinalueen ja talouden koon mukaan kohderyhmää edustavaksi. Tekijänoikeusbarometrin tulosten virhemarginaali on keskimäärin 2,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset