EU-tuomioistuimen ennakkopäätös vahvisti: Operaattoreilla velvollisuus estää pääsy laittomille piraattisivustoille

Euroopan unionin tuomioistuimen 27.3. antama tuomio vahvistaa, että teleoperaattorien tulee oikeuden päätöksellä estää asiakkaidensa pääsy laittomille piraattisivustoille, jotka levittävät luvatta tekijänoikeudellisesti suojattuja sisältöjä. Tuomion mukaan laittomien sivustojen blokkaaminen ei aiheuta kohtuutonta haittaa teleoperaattoreille, eikä ole ristiriidassa EU:n perusoikeuksien kuten sananvapauden tai elinkeinovapauden kanssa.

Tuomion mukaan EU:n perusoikeuksia on tulkittava siten, että ne eivät estä puuttumista laittomien piraattipalveluiden toimintaan. Estomääräyksillä ei tuomion mukaan kohtuuttomasti heikennetä teleoperaattorien elinkeinovapautta. Estomääräykset eivät myöskään ole ristiriidassa sananvapauden kanssa silloin, kun ”toteutetuilla toimenpiteillä ei tarpeettomasti evätä internetin käyttäjiltä mahdollisuutta saada laillisesti saataviinsa käytettävissä olevia tietoja.”

Itävallan korkein oikeus pyysi ennakkoratkaisua Euroopan unionin tuomioistuimelta sen jälkeen, kun teleoperaattori UPC Telekabel Wien oli valittanut hovioikeuden päätöksestä, jonka mukaan operaattorin oli estättävä asiakkaidensa pääsy Kino.to -nimiselle piraattisivustolle. UPC Telekabelin mukaan estotoimenpiteiden suorittaminen olisi liian kalliista ja niiden kiertäminen helppoa. EU-tuomioistuin katsoi kuitenkin, että teleoperaattorille määrätyt toimenpiteet eivät ole kohtuuttomia ja että toimenpiteillä ainakin vaikeutetaan huomattavasti sisältöjen luvatonta jakamista.

EU-tuomioistuinen päätös on luettavissa täältä.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset