EUIPO: eurooppalaiset kuluttavat aiempaa enemmän tv-sarjoja ja suoria urheilulähetyksiä piraattilähteistä

Vuosien 2017–2020 laskeva trendi piratismissa on kääntynyt jälleen nousuun, selviää uusista EUIPOn tutkimustuloksista.

• Sisältötyypeistä TV-ohjelmia kulutetaan EU:ssa eniten piraattilähteistä; niiden osuus on lähes puolet piratismista
• Myös livetapahtumien, kuten urheilun, seuraaminen laittomista suoratoistopalveluista on kasvussa
• Lisäksi animen ja mangan piratismi lisääntyi vuonna 2022

Euroopan unionin teollis- ja tekijänoikeusviraston (EUIPO) julkaiseman raportin mukaan digitaalinen piratismi kasvoi 3,3 prosenttia vuonna 2022. Suurelta osin kasvun takana on TV-ohjelmien, sarjojen, elokuvien ja mangojen lisääntynyt nettipiratismi.

EUIPO julkaisi 19.9.2023 tutkimuksen ”Verkkoympäristössä tapahtuvat tekijänoikeusloukkaukset Euroopan unionissa: elokuvat, musiikki, julkaisut, ohjelmistot ja televisio (2017–2022)”. Tutkimus elokuvien, musiikin ja televisiosisältöjen verkkoympäristössä tapahtuvien tekijänoikeusloukkausten kehityksestä EU:ssa on EUIPOn kolmas. Uusin tutkimus sisältää aiemmissa tutkimuksissa analysoitujen kolmen sisältötyypin lisäksi myös julkaisujen ja ohjelmistojen piratismin. Lisäksi siihen on lisätty uusi osio livetapahtumien piratismista sekä vuosien 2021 ja 2022 tiedot. Tutkimus kattaa sisältöjen luvattoman kulutuksen eri tekniikoilla, kuten suoratoistamalla tai lataamalla suoraan lähteestä tai torrent-verkoista.

Tutkimuksessa käytetty mittayksikkö on piraattisisällön käyttökertojen määrä kuukaudessa internetin käyttäjää kohden. Tutkimuksesta selviää, että piratismin määrä laski hitaasti vuoteen 2021 saakka, jolloin piratismin määrä kääntyi taas nousuun.

Lähes puolet luvatta kulutetuista sisällöistä on tv-ohjelmia

Vuoden 2022 loppupuolella keskimäärin jokainen internetin käyttäjä EU:ssa käytti piraattisivustoja noin 10 kertaa kuukaudessa.

Nettipiratismin lisääntymisen aiheutti pääasiassa televisio-ohjelmien laittoman kysynnän kasvu 15 %:lla vuonna 2022. Tv-piratismin osuus oli lähes puolet (48 %) kaikista tekijänoikeutta loukkaavien sivustojen käyttökerroista EU:ssa vuonna 2022. Muiden sisältöjen osuudet olivat seuraavat: kirja- ja kustannusalan julkaisut (28 %), elokuvat (11 %), ohjelmistot (7 %) ja musiikki (6 %). Televisio-ohjelmien ja tv-sarjojen piratismista 95 % tapahtuu suoratoistamalla.

Kirja- ja kustannusalan piratismi oli toiseksi suurin piratismin muoto televisio-ohjelmien jälkeen. Myös se on lisääntynyt tammikuusta 2021 lähtien. Laittomissa julkaisupalveluissa suosituin sisältötyyppi oli mangasarjakuvat, sen jälkeen äänikirjat ja e-kirjat. Julkaisut pääosin ladataan.

Näiden lisäksi eniten laittomista lähteistä kulutettiin tilauselokuvia (VOD) sekä liveurheilua suoratoistamalla. Huolimatta huomattavasta laskusta korona-ajan ensimmäisten kuukausien aikana, elokuvapiratismi on ollut sittemmin hienoisessa nousussa; kasvua vuonna 2022 oli 17 %. Aiemman EUIPOn tutkimuksen mukaan suurin osa laittomista lähteistä kulutetuista elokuvista oli Hollywood-studioiden menestyselokuvia.

Käytetyin tekniikka kaikessa piratismissa on suoratoisto (58 %) lataamisen yltäessä toiselle sijalle (32 %). Suurin osa käyttäjistä hakee sisältönsä suoraan laittomasta palvelusta neljänneksen hakiessa piraattisisältöjä hakukoneiden kautta.

Lisätietoja:
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry
Toiminnanjohtaja Jaana Pihkala, puh. 040 706 6674

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset