Euroopan komissio ottaa piraattisivustot tarkkailuun

Euroopan komission 7.12.2018 julkaisemassa selvityksessä (Counterfeit and Piracy Watch List) luetellaan EU:n ulkopuolella sijaitsevia verkkosivuja ja fyysisiä kauppapaikkoja, jotka loukkaavat merkittävästi immateriaalioikeuksia. Tarkkailulistan tavoitteena on tietoisuuden levittämisen lisäksi kannustaa kansallisia lainvalvontaelimiä ja hallituksia puuttumaan immateriaalioikeuksien loukkaamiseen sekä saada välittäjien roolissa olevat tahot (esim. teleoperaattorit, maksuliikenteen tarjoajat ja mainoksia välittävät yritykset) puuttumaan heidän tarjoamiensa palveluiden väärinkäyttöön.

Tekijänoikeusloukkausten osalta komission selvitys luettelee yleisiä nettipiratismin muotoja, kuten vertaisverkkopalveluita, tallennuspalveluita sekä musiikin suoratoistorippaukseen perustuvia palveluita. Selvitys tuo myös esille, kuinka sisältöjä luvattomasti tarjoavat piraattisivustot tekevät rahaa muun muassa mainostuloilla sekä kuukausimaksuilla.

Euroopan komission tiedotteessa huomautetaan, että piratismi ja tuoteväärennökset horjuttavat EU:n elinkeinotoimintaa, vaarantavat työpaikkoja sekä ovat kuluttajille terveys- ja turvallisuusriski. EU:n teollisoikeuksien virasto EUIPO:n ja Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD:n mukaan piratismisisältöjä ja tuoteväärennöksistä kulutetaan maailmanlaajuisesti vuosittain noin 338 miljardin euron edestä.

Komission tulee päivittämään selvityksen kerran kahdessa vuodessa ja hyödyntämään sitä EU:n kauppakumppaneiden kanssa käytävissä neuvotteluissa immateriaalioikeuksista.

Euroopan komission tiedote aiheesta luettavissa täältä.

Koko selvitys luettavissa täältä.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset