Groovesharkin johtajat tuomittiin laajamittaisesta tekijänoikeusrikoksesta

Ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuin New Yorkissa Yhdysvalloissa antoi 29.9. tuomion, jonka mukaan musiikkipalvelu Groovesharkin toimitusjohtaja ja teknologiavastaava – jotka olivat myös perustamassa palvelua – sekä palvelun omistava Escape Media Group ovat syyllisiä laajamittaiseen tekijänoikeusrikokseen.

Grooveshark on mainosrahoitteinen musiikin suoratoistopalvelu, jolla on kuukausittain kymmeniä miljoonia käyttäjiä. Palvelu käy läpi käyttäjiensä tietokoneiden musiikkikansiot ja lataa niistä MP3-tiedostot omaan musiikkikirjastoonsa, josta ne ovat kaikkien kuunneltavissa. Tuomion mukaan Groovesharkin musiikkitarjonta sisältää laajasti muun muassa tapauksen asianomistajina olevien levy-yhtiöiden suosituimpien artistien teoksia ilman oikeudenhaltijoiden lupaa.

Grooveshark oli pitkään puolustautunut syytteisiin tekijänoikeusloukkauksista sillä, että Digital Millennium Copyright Actin mukaan palvelun ylläpitäjät eivät ole vastuussa käyttäjien lataamista sisällöistä, kunhan palvelu lupautuu oikeudenhaltijoiden pyytäessä poistamaan tekijänoikeuksia loukkaavan aineiston.

Tuomion mukaan Groovesharkin työntekijät laittoivat kuitenkin myös itse musiikkia palveluun jakoon. Entisten työntekijöiden lausunnoista kävi muun muassa ilmi, että palvelun toimitusjohtaja oli erikseen velvoittanut työntekijät lataamaan omille tietokoneilleen mahdollisimman paljon MP3-tiedostoja ja laittamaan ne palveluun jakoon sen suosion lisäämiseksi. Grooveshark myös kiersi oikeudenhaltijoiden alasottopyyntöjä siten, että sen emoyhtiö latasi poistetut kappaleet takaisin palveluun.

Tuomio on kokonaisuudessaan luettavissa täältä.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset