Haminassa ja Kouvolassa tuomioita

Kotkan käräjäoikeus tuomitsi 13.6.2001 turkulaispariskunnan rangaistukseen tekijänoikeusrikoksesta. Pariskunta jäi tämän vuoden tammikuussa kiinni Vaalimaan tullissa. Tulli löysi Viipurin matkaajien matkatavaroista yhteensä 261 piraattitallennetta, joista cd-levyjä oli 169 kpl, PlayStation pelejä 76 kpl ja videoelokuvia 16 kpl. Tutkinnan aikana selvisi, että pariskunnalla oli myyntipöytä turkulaisella kirpputorilla. Vastaajien kertomusten mukaan vain osa maahantuoduista tuotteista olisi mennyt myyntiin. Lisäksi vastaajat väittivät, että heidän matkatavaroissaan oli myös kolmen muun matkustajan ”tuliaiset”.


Käräjäoikeus katsoi, että kaikki piraattitallenteet kuuluivat pariskunnalle ja, että ne kaikki olivat tuotu maahan levitystarkoituksessa. Pysäytetyissä piraattitallenteissa oli mm. useita kappaleita samoja levyjä (esim. 5 kpl Laila Kinnunen: Kaikki kauneimmat, 11 kpl The Beatles: Number One, 5 kpl Madonna: Music, 5 kpl Tommi Läntinen: Parhaat ja 5 kpl Kari Tapio: Bella Capri). Vähittäiskaupassa kyseisen tavaraerän arvo olisi ollut n. 40.000 mk.


Pariskunnan molemmat osapuolet saivat 50 päiväsakkoa, jolloin vaimon maksettavaksi tuli sakkoja yhteensä 2.000 mk ja miehen 4.450 mk. Oikeudenhaltijoille pariskunta joutuu yhteisvastuullisesti maksamaan korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja yhteensä yli 8.500 mk. Maahantuodut piraattitallenteet määrättiin hävitettäväksi.


Kouvolan Käräjäoikeus tuomitsi 14.6.2001 kuusankoskelaismiehen tekijänoikeusrikoksesta 50 päiväsakkoon. Lisäksi käräjäoikeus määräsi maksettavaksi erilaisia tekijänoikeuskorvauksia ja muita kuluja noin 13.000 markkaa. Tuomittu oli myynyt Venäjältä tuomiaan piraattituotteita kirpputorilla vuoden 2001 alusta. Poliisi oli kahdesti takavarikoinut hänen myyntipaikaltaan erilaisia piraattituotteita lyhyen ajan sisällä. Mies oli aiemmin tuomittu vuonna 1997 samanlaisesta toiminnasta myös sakkoihin ja korvauksiin. Tästä tuomiosta huolimatta hän myöhemmin jatkoi toimintaansa.


Kaiken kaikkiaan käräjäoikeudet eri puolella Suomea ovat antaneet touko-kesäkuun aikana yhteensä 7 tuomiota tekijänoikeuden loukkauksista. Valtaosassa tapauksia on ollut kyse Venäjältä tuoduista piraattitallenteista. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen varatuomari Antti Kotilaisen mukaan nyt käräjillä olleet jutut kuvastavat hyvin nykytilannetta. ’Viipurin torin tarjonta on kasvanut erittäin rajusti ja ihmiset rahtaavat Viipurista kassikaupalla laittomia levyjä, pelejä ja videoita. Valitettavan usein levyt päätyvät suomalaisille kirpputoreille. Tampereen tulli ja poliisi iskivät pari viikkoa sitten kolmelle eri kirpputorille Tampereen seudulla. Piraattitallenteita takavarikoitiin pariltakymmeneltä pöydältä ja sakkoja tekijänoikeusloukkauksista jaettiin sen mukaisesti’, toteaa Kotilainen.


Äänite-, elokuva- ja pelitekijänoikeuksien loukkauksia vastaan taisteleva Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus on markkinavalvonnassaan huomannut, että kirpputoreilla toimii tavallisten myyjien riesana ammattimaisia toimijoita, jotka tuovat maahan erilaisia tuotteita jälleenmyytäväksi. Yleensä nämä tuotteet ovat Venäjältä ja Virosta hankittuja ns. piraatteja. Ammattimaiset myyjät tekevät hankintamatkojaan ulkomaille säännöllisesti ja levittävät tuotteensa useille eri kirpputoreille eri paikkakunnille ja yksittäisillä kirpputoreilla vielä useille eri pöydille. Tällainen piraattitallenteiden maahantuonti levitystarkoituksessa on kiellettyä, samoin kuin piraattitallenteiden myynti esim. kirpputoreilla. Jos piraattituotteistaan haluaa päästä eroon, ei niitä saa myydä kirpputorilla, koska tällöin syyllistytään tekijänoikeusloukkaukseen. Tämä ihmisten tulisi pitää mielessään näin kesän alkaessa ja kirpputorimyynnin lisääntyessä. Yleensä rangaistus tekijänoikeusloukkauksesta on sakko, tekijänoikeuslainmukaiset hyvitykset ja vahingonkorvaukset sekä tuotteiden menettäminen, mutta tänä vuonna on myös tekijöitä tuomittu vankeusrangaistuksia erilaisista tekijänoikeusrikoksista.


Oikeudenhaltijoiden viime elokuussa opetus- ja oikeusministeriölle ojentama lakialoite kaikkinaisen piraattitallenteiden maahantuonnin (myös yksityiseen käyttöön) kieltämiseksi on edelleen virkamiesvalmistelussa opetusministeriössä. Kotilaisen mukaan piraattien osuus Suomen markkinoilla on poikkeuksellisen korkea muihin EU-maihin verrattuna, ’äänitepiratismin kakkossija EU:ssa ei todellakaan ole seikka, josta tulee olla ylpeä’, jatkaa Kotilainen. Lainmuutos leikkaisi varmuudella merkittävästi piraattituotteiden tuontimääriä. ’Suomalaiset ovat lainkuuliaisia ja jättäisivät lainmuutoksen myötä piraattituotteet toripöydille’, uskoo Kotilainen.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset