Helsingin hovioikeus tuomitsi kirpputorimyyjän tekijänoikeusrikoksesta sakkoihin

Helsingin hovioikeus tuomitsi 25.9.2002 piraatti CD-levyjä ja venäjäksi dupattuja piraatti VHS-kasetteja kirpputorilla myyneen naisen tekijänoikeusrikoksesta sakkoihin. Oikeus tuomitsi hänet maksamaan oikeudenomistajille tekijänoikeuskorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja noin 4000 euroa. Helsingin poliisin takavarikoimat laittomat piraattituotteet määrättiin hävitettäväksi.


Hovioikeus katsoi, että kirpputorimyynti on rikollista ansiotoimintaa, kun siinä on tarkoitus aikaansaada tuloja. Tällöin ei ole merkitystä, onko toiminnasta saatu ansiota tai voittoa. Tässäkin tapauksessa teko oli rikos, kun myyntiin tarjottiin kymmeniä laittomia kopioita. ”Tämäkin tuomio on hyvä osoitus siitä, että laiton ammattimainen piraattimyynti kirpputoreilla on ammattimaista rikollisuutta, osa harmaata taloutta ja sen on loputtava. ”, toteaa lakimies Ilkka Vuorenmaa Tekijänoikeuden tiedotus – ja valvontakeskuksesta.


Poliisi, tulli ja Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ovat yhdessä myös tulevaisuudessa puuttumassa kirpputoreilla ilmeneviin piraattituotteiden myynteihin. Paras tapa estää rikollisen toiminnan leviäminen kirpputoreille on kuluttajien valistuminen ja tarkkaavaisuus tuotteiden alkuperän suhteen. Usein kirpputoriasiakkaiden huomauttaessa toiminnan laittomuudesta on myynti loppunut. Myös eräiden kirpputorien pitäjien lisääntynyt valvonta ja puuttuminen piraattituotteiden myyntiin on siistinyt nämä kirpputorit piraattituotteista.


Musiikki-, elokuva- ja tietokonepeliteollisuus arvioi Suomeen tuotavan vuositasolla noin 3,5 miljoonaa laitonta tallennetta Virosta ja Venäjältä. Osa näistä piraattitallenteista myydään edelleen kirpputoreilla. ”On myös havaittavissa se, että eräät kirpputorimyyjät toimivat ammattimaisesti tuomalla itse maahan piraattitallenteita ja myymällä niitä edelleen useilla eri kirpputoreilla. Tavallisten kansalaisten tuli olla ostamatta näitä laittomia, ala-arvoisia kopioita. Näin rikollinen toiminta ei kannattaisi. ”, kertoo Vuorenmaa.


Piratismia vastaan taistelevan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen vihjepuhelin on tuottanut monia hyviä vinkkejä koskien erityisesti piraattituotteiden kirpputorimyyntiä. Numero 0800-130 230 on soittajalle ilmainen. Myös keskuksen kotisivut (www.antipiracy.fi) antavat tietoa tekijänoikeudesta ja myös mahdollisuuden vinkkien antoon sekä tietoa piraattituotteiden tunnistamisesta. Molempien vinkkikanavien kautta vinkin antaja voi halutessaan säilyä nimettömänä. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen tarkastajat kiertävät ympäri maata tarkastaen mm. kirpputoreja.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset