Helsingin poliisi takavarikoi kymmenittäin piraatti-CD-levyjä kirpputoreilta

Helsingin poliisi takavarikoi viimeviikolla kymmenittäin piraatti-CD-levyjä helsinkiläiseltä itsepalvelukirpputorilta. Poliisi on valmis jatkossakin tarvittaessa valmis iskemään kirpputoreilla ilmeneviin piraattituotteiden myynteihin.


Kirpputoreilla tapahtuva piraattituotteiden myynti saattaa johtua osin siitä, etteivät tavalliset ihmiset ymmärrä tällöin syyllistyvänsä tekijänoikeusrikkomukseen tai -rikokseen myydessää omaan käyttöönsä ulkomailta tuomiaan piraattitallenteita. Toisaalta myös ammattimainen piraattituotteiden myynti kirpputorien kautta on yleistä. Paras tapa estää rikollisen toiminnan leviäminen kirpputoreille on kuluttajien valistuminen ja tarkaavaisuus tuotteiden alkuperän suhteen. Myös kirpputorien pitäjien valvonta ja puuttuminen piraattituotteiden myyntiin on siistinyt eräät kirpputorit piraattituotteista.


Elokuun alussa toteutettu Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen uusi vihjepuhelin on tuottanut monia hyviä vinkkejä. Numero 0800-130 230 on soittajalle ilmainen. Myös vast’ikään avatut uudet kotisivut (www.antipiracy.fi) antavat tietoa tekijänoikeudesta ja myös mahdollisuuden vinkkien antoon. Kotisivun kautta vinkkejä onkin tullut yli sata. Molempien vinkkikanavien kautta vinkin antaja voi halutessaan säilyä nimettömänä. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen tarkastajat kiertävät ympäri maata tarkastaen kirpputoreja.


Eräs viimeisimmistä kirpputorikauppaan liittyvistä tuomioista saatiin kesäkuussa. Porin käräjäoikeus tuomitsi 22.6.2000 piraatti cd-äänitteiden myyntiä harjoittaneen porilaisen naishenkilön tekijänoikeusrikoksesta 30 päiväsakkoon. Tekijänoikeuskorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja nainen tuomittiin maksamaan yhteensä noin 20.000 mk edestä Säveltäjän Tekijänoikeustoimisto Teosto ry:lle ja Suomen ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT ry:lle. Naisen hallusta takavarikoidut 126 piraattilevyä määrättiin hävitettäviksi.


Porin käräjäoikeuden antama tuomio on jo viidestoista alioikeuden antama tuomio koskien tekijänoikeuden loukkauksia tämän vuoden aikana. Tekijänoikeuden loukkauksia koskevat tapaukset ovat lisääntyneet rajusti, viime vuonna käräjäoikeuden tuomioita tuli koko vuoden aikana yksitoista kappaletta.


Musiikki-, elokuva- ja tietokonepeliteollisuus arvioi tällä hetkellä Suomeen tuotavan vuositasolla noin kolme miljoonaa laitonta tallennetta Virosta ja Venäjältä. Viron lainsäädännön mukaan piraatin maastavienti on rikos, josta rangaistuksena voidaan tuomita sakkoja tai vankeutta maksimissaan jopa kolme vuotta.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset