Hollantilainen piraattitiedostojen julkaisuryhmä lopetti toimintansa ja sopi korvauksista

Hollantilainen piraattisisältöjen julkaisuryhmä ”2Lions Team” on lopettanut toimintansa ja poistanut jakelusta suurimman osan luvattomasti jaossa olevista torrent-tiedostoistaan. Julkaisuryhmä oli ladannut tekijänoikeudella suojattuja sisältöjä useille tunnetuille piraattisivustoille, kuten The Pirate Bayhin.

Hollannin antipiratismijärjestö BREIN lähestyi julkaisuryhmän jäseniä tuomioistuimen yksipuolisella määräyksellä (ex parte). Tapauksessa päädyttiin kuitenkin sopuratkaisuun, jossa julkaisuryhmän jäsenet sitoutuivat maksamaan korvausta oikeudenhaltijoille yhteensä 67 500 euron edestä. BREIN otti korvausten määrässä huomioon oikeudenloukkaajien henkilökohtaiset tilanteet.

Tuhansien jaossa olleiden sisältöjen joukossa oli lukuisia hollantilaisia ja kansainvälisiä uutuuselokuvia, TV-sarjoja sekä musiikkialbumeita. Englanninkieliset elokuvat ja sarjat ladattiin torrent-sivustoille hollanninkielisten piraattitekstitysten saattelemina. Joitain teoksia oli ladattu eri sivustoilta yli 470 000 kertaa.

Myös Suomesta on vuosien aikana löytynyt niin kutsuttua lähdepiratismia huippusivustojen (topsite) muodossa. Vuonna 2012 Espoon käräjäoikeus tuomitsi kaksi IT-alan ammattilaista ehdolliseen vankeuteen erittäin nopean ja tehokkaan FTP-piraattipalvelimen ylläpidosta teleoperaattorin konesalissa.

Sekä julkaisuryhmien että huippusivustojen toiminta on yleensä hyvin järjestäytynyttä, salaista ja kansainvälisesti verkostoitunutta. Ryhmät pyrkivät minimoimaan kiinnijäämistä mm. tiukoilla salassapitosäännöillä, turvatoimilla ja hierarkkisella tehtäväjaolla.

BREIN:n nettisivut:
http://www.anti-piracy.nl/english.php

TTVK:n tiedote Espoon huippusivustosta:
http://antipiracy.fi/ajankohtaista/270/elisan-huippupiraateille-vankeutta-espoon/

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset