Huuto.net-Internet-palvelussa piraatteja myynyt nuorukainen tuomiolla

Ylivieskan käräjäoikeus tuomitsi 20.11.2001 18-vuotiaan nuorukaisen rangaistukseen tekijänoikeusrikoksesta. Hänet tuomittiin maksamaan 40 päiväsakkoa ja tekijänoikeuskorvauksia ja muita kuluja yli 25.000 markkaa. Lisäksi takavarikoidut tuotteet määrättiin hävitettäväksi. Tuomittu oli myynyt Internetissä toimivassa Huuto.net-nimisessä huutokauppapalvelussa (www.huuto.net) ilman oikeudenhaltioiden lupaa valmistettuja pelejä ja äänitteitä sekä muita tuotteita. Ostajille lähettämissään sähköpostiviesteissä tuomittu oli lisäksi lähettänyt laajan myyntilistansa muistakin tuotteista. Listassa oli mm. kopioituja CD-levyjä, MP3-levyjä, PC- ja Sony PlayStation-pelejä sekä pornoa.


Huuto.net-palvelu edellyttää myyjiltä rekisteröitymistä ennen myynti-ilmoituksen jättöä. Tällöin myyjä saa käyttäjätunnuksen ja salasanan palveluun. Tuomitun myynti-ilmoituksia oli palvelusta poistettu palvelun ylläpidon toimesta ja hänen käyttäjätunnuksensa oli suljettu. Tuomitun yrittäessä käyttää suljettua käyttäjätunnustaan, oli hänelle tullut ilmoitus tunnuksen sulkemisesta luvattoman toiminnan vuoksi. Tästä huolimatta tuomittu oli hankkinut uudet käyttäjätunnukset ja jatkanut toimintaansa. Hänen tunnuksensa oli suljettu kolmesti ennen poliisin tekemää takavarikkoa hänen kotiinsa.


Käräjäoikeudessa tuomittu väitti, että hän ei ajatellut palvelun varoitusten ja käyttäjätunnusten sulkemisten olevan vakavaa. Lisäksi käräjäoikeudessa tuomittu kertoi, että hän ei olisi lähettänyt normaaliin sanomalehteen samanlaisen piraattituotteiden myynti-ilmoituksen toisella nimellä, jos sanomalehti olisi ensimmäisellä kerralla kieltäytynyt julkaisemasta ilmoituksen. Hänen mielestään piraattimyynti-ilmoitus paikallisessa sanomalehdessä olisi suurempi rike kuin samanlainen myynti-ilmoitus kansainvälisessä Internet-palvelussa. ’Tuomitun piittaamattomuus tekijänoikeudesta ja naivistinen käsitys laittomasta toiminnasta Internetissä oli pöyristyttävää. Hän jatkoi laittomaksi tietämäänsä toimintaa Huuto.net-palvelun varoituksista huolimatta ja odotti vain meidän varoitustamme.’, kommentoi OTK , Internet-tarkastaja Ilkka Vuorenmaa Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksesta.


’Me arvioimme jokaisen tekijänoikeusloukkauksen erikseen ja joissain tapauksissa lähestymme loukkaajaa aluksi varoituskirjeellä.’ Vuorenmaa kertoo. ’Internetissä tapahtuvien oikeudenloukkausten osalta tällaisia varoitus- ja huomautuskirjeitä lähtee viikoittain kymmeniä. Suurin osa loukkauksista loppuukin yhteydenottomme perusteella. Tämän lisäksi olemme yhteistyössä Internet-palvelujen kanssa. Esimerkiksi tässäkin tapauksessa käytetyn Huuto.net-palvelun kanssa olemme päässeet yhteistyössämme hyviin tuloksiin. On myös näiden erilaisten palvelujen ja niiden käyttäjien etu, että niistä saadaan luvaton ja laiton toiminta karsittua.’

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset