Jälleen rikostuomio vertaisverkkojakelusta

Ruoveteläinen 34-vuotias mies tuomittiin keskiviikkona 29.8. Tampereen käräjäoikeudessa sakkoihin ja korvauksiin tekijänoikeusrikoksesta. Mies oli keväällä 2006 asettanut kotikoneestaan lähes tuhat musiikkikappaletta ja –videota sekä noin kahdeksankymmentä elokuvaa ja tv-ohjelmaa yleiseen jakoon internetin DirectConnect-vertaisverkkoon. Musiikkitiedostot olivat valtaosin kotimaista tuotantoa. Elokuvien ja tv-ohjelmien osalta jaossa oli mm. Kummelia ja Uuno Turhapuro-elokuvia. Miehen jakoon asettamia tiedostoja oli käyty lataamassa noin 130 gigatavun verran.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen 25 päiväsakkoon, joista kertyi yhteensä 550 euroa. Lisäksi mies joutuu maksamaan oikeudenhaltijoille korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja lähes 4 500 euroa. Tuomittu myönsi toiminnan, mutta kiisti tietäneensä sen laittomuudesta.

TTVK:n lakimies Jaana Pihkala on tyytyväinen käräjäoikeuden langettamaan tuomioon, joka on linjassa uuden tekijänoikeuslain kanssa. Nykylain mukaan nettipiratismista voi seurata maksimissaan kahden vuoden vankeusrangaistus vaikka tekoon ei liittyisi hyötymis- tai ansiotarkoitusta.

– Yksi lainmuutoksen tarkoituksista oli puuttua vertaisverkkojen laittomaan käyttöön. Viimeistään tämän tuomion myötä lainsäätäjän viestin pitäisi olla kaikille selvä: tämän tyyppistä laitonta toimintaa ei siedetä eikä se kannata. Uusia tutkintapyyntöjä jätetään lähiaikoina, toteaa Pihkala.

Taloustutkimus Oy:n toukokuussa tekemä tutkimus osoittaa, että lähes 80 prosenttia suomalaisista tietää musiikki- ja elokuvatiedostojen luvattoman jakelun Internetissä laittomaksi.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset