Jälleen vankeutta vertaisverkkopalvelimen ylläpidosta

Oulun käräjäoikeus tuomitsi 11.10.2010 35-vuotiaan oululaismiehen tekijänoikeusrikoksesta kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Kyseessä oli viikon sisällä toinen piraattipalvelimen ylläpitäjälle annettu vankeusrangaistus. Viime viikolla Varsinais-Suomen käräjäoikeus langetti neljän kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen ja yli 300 000 euron korvaukset 33-vuotiaalle turkulaismiehelle.

Oululaismies tuomittiin maksamaan oikeudenhaltijoille tekijänoikeuslain mukaisia hyvityksiä ja korvauksia yhteensä yli 377 000 euroa. Avunannosta syytteessä olleen miehen entisen avovaimon oikeus vapautti syytteistä. Mies oli perustanut ja ylläpitänyt tietoverkossa suosittuun Finnish Fast Speed-ketjuun kuuluvaa Perkele-nimistä Direct Connect -hubia (DC-hubi).

DC-hub on tiedostojenjakopalvelin, jonka avulla palvelimeen liittyneiden käyttäjien on mahdollista kopioida itselleen muiden hubiin liittyneiden käyttäjien tietokoneilta näiden jakamia tiedostoja. Näytönkeruuhetkellä tammikuussa 2007 hubille liittyneillä 2 789 käyttäjällä oli jaossa yhteensä 90,25 teratavun edestä tiedostoja.  Tämä vastaa yli 1,3 miljoonaa musiikkialbumia tai yli 130 000 elokuvaa keskimääräisellä tiedostonkoolla laskettuna. Hubeilla jaettavasta aineistosta suurin osa on musiikkia ja videotiedostoja. Pelkästään viidellä käyttäjällä oli helmikuussa 2007 jaossa musiikkia yli 9 300 yksittäistä kappaletta ja videotiedostoja yli 300 kappaletta. Hubin enimmäiskäyttäjämääräksi oli asetettu 2 800 henkilöä ja jakovaatimuksena oli 5 gigatavun edestä tiedostoja, mikä vastaa n. 70 musiikkialbumia tai 7 elokuvaa. Hubin ylläpitämisen lisäksi tuomittu mies jakoi myös itse aineistoja. Miehen itsensä toimesta jaossa oli useita kymmeniä elokuvia ja tv-sarjojen osia, parikymmentä peliä sekä yli 9 300 musiikkikappaletta.

Poliisi teki asiassa kotietsinnän kesäkuussa 2007. Teknisessä tutkinnassa selvisi, että tutkinnan kohteena ollut hubi oli asennettu syyskuussa 2006. Vertaisverkkojen käytön mahdollistavia asiakasohjelmia koneilta löytyi useita ja niitä oli asennettu jo vuoden 2005 aikana. Esitutkinnassa paljastui runsaasti merkkejä ns. tavallisesta loppukäytöstä sekä aktiivisesta toiminnasta ylläpitäjänä.

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n (TTVK) toiminnanjohtaja Antti Kotilainen on tyytyväinen tuomioon: ”Tämä ja viime viikolla annettu tuomio noudattavat korkeimman oikeuden kesäkuussa Finreactor-tapauksessa antamaa ennakkopäätöstä, jonka mukaan piraattipalvelun ylläpitäjät ovat sekä rikosoikeudellisessa että korvausvastuussa kaikesta palvelua hyväksikäyttäen tapahtuneesta luvattomasta jakelusta. On hienoa, että Suomi on selkeä edelläkävijä arvioitaessa vertaisverkon ylläpitäjien vastuuta verkossa tehdyistä tekijänoikeusloukkauksista. Suomessa vielä toimivien BitTorrent- ja DC-piraattipalvelimien ylläpitäjien on syytä visusti harkita toimintansa järkevyyttä.”

Direct Connect – vertaisverkoissa käyttäjät kytkeytyvät DC -asiakasohjelman kautta hubille. Hubilla he voivat selata toistensa tiedostoja ja keskustella eli ”chattailla”. DC-hub pitää automaattisesti kirjaa käyttäjistä ja tiedostomääristä, joita käyttäjät jakavat. Tiedostojen vaihto tapahtuu kuitenkin suoraan käyttäjien välillä. Muille jaettavan aineiston jokainen käyttäjä määrittää itse omaan jakokansioonsa; DC-ohjelmassa ei voi jakaa vahingossa tietämättään. Oma jakaminen on valtaosassa hubeja edellytys hubiin mukaan liittymiselle. 

Taloustutkimuksen viime vuodenvaihteessa tekemän tutkimuksen mukaan nettipiratismin aiheuttamat kokonaistappiot Suomessa ovat 355 miljoonaa euroa vuodessa. Edelleen Taloustutkimuksen kesäkuussa 2010 tekemän tutkimuksen mukaan 5 % suomalaisista kotitalouksista jaetaan luvattomasti Internetiin laitettuja tekijänoikeudella suojattuja aineistoja. Kun Suomessa on 2,5 miljoonaa kotitaloutta, vastaa tämä 125 000 kotitaloutta.

Lisätietoja:

TTVK ry lakimies Jaana Pihkala, p. 09-6803 4059, 040 706 6674   ja

toiminnanjohtaja Antti Kotilainen, p. 09 – 6803 4049, 040 548 1781

 

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset