Kahdelle tuomiot elokuvien luvattomasta esittämisestä Kino Dominossa

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tänään 5.10.2017 antanut ratkaisunsa ns. Kino Domino -asiassa.

Kino Domino on Turussa jo 1950-luvulla toimintansa aloittanut elokuvateatteri, jossa elokuvanäytösten pyörittäminen aloitettiin uudestaan vuonna 2014. Ohjelmistossa oli kotimaisten elokuvien lisäksi myös tunnettuja elokuvaklassikkoja. Elokuvia kuitenkin esitettiin monesti huonolaatuisina kopioina ja ilman tarvittavia lupia oikeudenhaltijoilta.

Kun oikeudenhaltijoita edustavan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n (TTVK) lähettämiin kieltokirjeisiin ei reagoitu, TTVK teki asiasta tutkintapyynnön poliisille. Elokuvateatterin toiminnassa tosiasiallista määräysvaltaa käyttänyttä kahta mieshenkilöä vastaan nostettiin syyte mm. tekijänoikeusrikoksesta sekä törkeästä kirjanpitorikoksesta.

Käräjäoikeus tuomitsi 5.10.2017 päätekijän 75 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen tekijänoikeusrikoksesta ja kirjanpitorikoksesta. Päätekijän rikoskumppanina toiminut mies tuomittiin tekijänoikeusrikoksesta 30 päiväsakkoon. Lisäksi kaksikko velvoitettiin maksamaan oikeudenhaltijoille yhteensä 4755 euron edestä hyvityksiä, korvauksia ja oikeudenkäyntikuluja.

Käräjäoikeuden mukaan tuomittujen korostunutta syyllisyyttä osoitti toiminnan tahallisuus. Kaksikolla oli elokuvien esitysajankohtana ollut kummallakin nimenomaista tietoa elokuvien esitysoikeuksien epäselvyydestä. Ansiotarkoituksessa järjestettyjen elokuvanäytösten esittäminen ja markkinointi jatkuivat siitäkin huolimatta, että TTVK ry oli kirjallisesti tuonut ilmi toiminnan lainvastaisuuden. Tuomiolauselman mukaan toiminta olisi todennäköisesti laajentunut, mikäli asiaan ei olisi puututtu.

TTVK:n edustamat oikeudenhaltijat olivat asianomistajina ainoastaan tekijänoikeusrikokseen liittyvissä vaatimuksissa.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset