Kaksi piraattikauppiasta tuomittiin Lappeenrannassa

Lappeenrannan käräjäoikeus tuomitsi kaksi Sony PlayStation piraattimyyjää tekijänoikeusrikoksesta 45 päiväsakkoon sekä tuntuviin korvauksiin. Tuomitut, joista toinen oli tekohetkellä nuoririkoksentekijä, olivat tuoneet Suomeen myytäväksi kymmeniä piraattipelejä Venäjältä sekä he olivat myös ostaneet Suomesta yli sata piraattipeliä edelleen myyntiin. Piraattipelein lisäksi he olivat myyneet ns. mod-piirejä, jotka tarvitaan piraattipelien käyttämiseksi.

Päätekijänä pidetty nuorimies tuomittiin maksamaan tekijänoikeuslain mukaista hyvitystä noin 5.500 markkaa ja toinen tuomittu noin 4.500 markkaa. Heidät tuomittiin yhteisvastuullisesti maksamaan lisäksi hyvitystä yli 14.000 markkaa, selvitys- ja valvontakuluja 6.000 markkaa, vahingonkorvausta yli 4.000 markkaa sekä oikeudenkäyntikuluja 10.000 markkaa. Takavarikoidut piraattituotteet tuomittiin hävitettäväksi.


Alkuperäisessä Sony PlayStation-pelissä peli CD-levykkeen alapuoli on musta. Tällaisia levykkeitä tekee vain kaksi tehdasta maailmassa. Uudessa PlayStation2-konsoleissa on myös sinertävä pinnallisia peli CD-levykkeitä. Piraattipelien pelaaminen vaatii konsoliin asennettavaa ns. mod-piiriä. Sen asentaminen saattaa kuitenkin hajoittaa koko laitteen. Myös laitteen takuu loppuu, kun se avataan mod-asennusta varten.


Elokuun alussa toteutettu Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen uusi vihjepuhelin on tuottanut monia hyviä vinkkejä. Numero 0800-130 230 on soittajalle ilmainen. Myös tänä vuonna avatut kotisivut (www.antipiracy.fi) antavat tietoa tekijänoikeudesta ja myös mahdollisuuden vinkkien antoon. Kotisivun kautta vinkkejä onkin tullut yli kolme sataa. Molempien vinkkikanavien kautta vinkin antaja voi halutessaan säilyä nimettömänä. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen tarkastajat kiertävät ympäri maata tarkastaen kirpputoreja yms.


Musiikki-, elokuva- ja tietokonepeliteollisuus arvioi tällä hetkellä Suomeen tuotavan vuositasolla noin kolme miljoonaa laitonta tallennetta Virosta ja Venäjältä. Tietokonepeli ja multimedia-ala arvoi menettävänsä vuosittain Suomessa noin 60 miljoonaa piratismin vuoksi.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset