Kansalaisten enemmistö tuomitsee musiikin ja elokuvien netti-imuroinnin

Selkeä enemmistö, 76 prosenttia suomalaisista ei hyväksy Internetiin luvatta laitettujen musiikkiteosten ja elokuvien kopiointia omaan yksityiseen käyttöön. Näistä vastaajista 30 prosenttia piti toimintaa rikollisena ja rangaistavana. Tiedot käyvät ilmi Taloustutkimuksen elo-syyskuussa tekemästä Omnibus-tutkimuksesta, jossa haastateltiin henkilökohtaisesti tuhatta 15-74-vuotiaista suomalaista. Tutkimus tehtiin luovan työn tekijöiden ja yrittäjien Lyhty-projektin toimeksiannosta.

Tutkimuksessa selvitettiin kansalaisten asenteita mm. Internetissä räjähdysmäisesti kasvaneeseen luvattomaan kopiointiin ja jakeluun sekä piraattiäänitteisiin, jotka kulkeutuvat Suomen markkinoille lähinnä Viipurista. Piraattilevyjen ostamisen tuomitsee 79 prosenttia kansalaisista. Näistä vastaajista 31 prosenttia piti toimintaa rikollisena ja rangaistavana.

Tutkimustulos yllätti positiivisesti

Piratismia vastaan taistelevan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) mukaan tulokset yllättivät positiivisesti. TTVK:n projektipäällikkö, varatuomari Antti Kotilainen pitää etenkin netti-imuroinnin tuomitsevien vankkaa kansalaisenemmistöä merkittävänä. ’Tutkimus osoittaa selkeästi, että suomalaisten oikeustajun mukaan musiikin ja elokuvien hankkiminen laittomista lähteistä on väärin, riippumatta siitä tapahtuuko se Viipurin torilta vai anonyymisti Internetin vertaisverkoista’, toteaa Kotilainen.

Nettijakelu mahdollistaa piiloutumisen

Oikeudenhaltijat ovat tällä hetkellä eniten huolissaan Internetin laittomalle toiminalle antamasta anonymi-teettisuojasta. Huolta aiheuttavat etenkin ns. dynaamiset IP-numerot. Pääosa ihmisistä käyttää verkossa liikennöidessään internet-operaattorin omistamaa, jokaisella yksittäisellä liikennöintikerralla muuttuvaa dynaamista IP-numeroa. Tämä IP-numero yksilöi käytetyn laitteen ja mahdollistaa viestinnän. Tällä hetkellä ei edes Internet-operaattoreilla ole lain mukaan oikeutta selvittää dynaamisen IP-numeron takana laittomasti toimivaa tahoa. Myöskään poliisi ei saa näitä tietoja operaattoreilta.

Oikeudenhaltijat peräävät oikeuskeinoja nettijakelun hillitsemiseksi

Tekijänoikeuslain uudistustyöhön liittyen oikeudenhaltijat vaativat nyt uutta lainsäädäntöä, jonka perusteella Internet-operaattoreiden tulee puuttua laittomaan nettijakeluun heti saatuaan siitä ilmoituksen oikeudenhaltijalta. Lisäksi oikeudenhaltijat vaativat, että heillä tulee halutessaan olla oikeus saada tietoonsa laittomaan jakeluun syyllistyneen henkilöllisyys mahdollisten korvausvaatimusten esittämistä varten.

TTVK:n Antti Kotilaisen mukaan musiikin ja elokuvien tekijöillä on oltava oikeus puolustaa henkistä omaisuuttansa myös Internetissä. ’On aivan yhtä tuomittavaa kaupitella piraattitallenteita kirpputorilla kuin levittää niitä luvatta Internetissä. Molemmat ovat vastoin lakia ja molemmissa hyödynnetään luvatta tekijöiden henkistä omaisuutta. Nyt tarvitaan tehokkaita keinoja, joilla netissä tapahtuva varastetun tavaran levittäminen saadaan kuriin’, toteaa Kotilainen.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset