Käräjäoikeus tuomitsi piraattipelien myyjälle tuntuvat sakot

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 30.9.2005 helsinkiläismiehen tuntuviin sakkoihin tekijänoikeusrikoksesta. Mies oli usean vuoden ajan myynyt luvatta kopioituja Sony PlayStation -pelejä ympäri maata. Myyntikanavanaan hän käytti valtakunnallista Palsta-ilmoituslehteä. Pelien hinta oli noin kolmannes laillisista tuotteista.


Myynti-ilmoitus paljasti


Myyjä jäi kiinni TTVK:n valvonnan seurauksena. Tutkinnassa selvisi, että myynti oli jatkunut noin kolmen vuoden ajan, se oli alkanut jo vuonna 1999. Tuona aikana miehen selvitettiin myyneen yhteensä lähes 450 peliä.


Myynnin suuren määrän ja ansiotarkoituksen vuoksi rikosnimikkeeksi tuli tekijänoikeusrikos. Rangaistukseksi oikeus tuomitsi 100 päiväsakkoa – maksimirangaistus tekijänoikeusrikoksesta on kaksi vuotta vankeutta.


Taloudelliset seuraukset huomattavat


Mies kertoi syyksi laittomien pelien myyntiin sen, että siitä ansaitsisi rahaa. Toisin kuitenkin kävi: maksettavaksi tuli sakkojen lisäksi loukattujen oikeudenhaltijoiden hyvitys- ja korvausvaatimukset, jotka – normaalin käytännön mukaisesti – perustuivat laillisten tuotteiden hintoihin. Lisäksi maksettavaksi tuli selvityskuluja sekä oikeudenkäyntikulut. Taloudelliset seuraukset nousivat kokonaisuudessaan yli 14.000 euron. Myös pelien valmistuksessa käytetty tietokone tuomittiin menetetyksi.


Yleisölle levittämisestä jää kiinni


”Kun piraattitallenteita ryhdytään kauppaamaan yleisölle, on tieto saatettava aina yleisön tietoon. Tästä syystä piraattituotteiden myyjät jäävät kiinni. TTVK seuraa markkinoita jatkuvasti, sekä fyysisellä puolella että tietoverkoissa,” muistuttaa TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen.


”Tässäkin tapauksessa on varmaan ajateltu, että jos myy muutaman pelin kuukaudessa, ei se voi olla kovinkaan vakavaa. Kuitenkin yhdenkin pelin myynti tai jo myytäväksi tarjoaminen on tekijänoikeusloukkaus,” Kotilainen pohtii ja jatkaa: ”joka tapauksessa on selvää, että kun myynti paisuu, se väistämättä haittaa laillisten markkinoiden toimintaa ja silloin myös tuntuvat seuraukset ovat paikallaan.”

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset