Kirpputorikauppiaalle kovat sakot ja korvaukset Lahdessa

Lahden käräjäoikeus tuomitsi 1.11.2000 piraatti cd-äänitteiden, elokuvien ja Sony PlayStation pelin myyntiä harjoittaneen 32 – vuotiaan mieshenkilön kahdesta tekijänoikeusrikoksesta yhteensä 75 päiväsakkoon. Sakkoja tuli maksettavaksi yhteensä 3.000 mk. Tekijänoikeuskorvauksia ja oikeuden-käyntikuluja mies tuomittiin maksamaan tallenteiden oikeudenhaltijoille yhteensä noin 65.000 mk. Miehen hallusta takavarikoidut laittomat piraattitallenteet määrättiin hävitettäviksi.Syyttäjä ja asianomistajat vaativat ehdollista vankeusrangaistusta


Mies oli ensimmäisen kerran jäänyt kiinni piraattitallenteiden myynnistä jo helmikuussa 2000. Tällöin hänelle annettiin asiassa rangaistusvaatimusilmoitus ja mies selvisi siten ensikertalaisena ilman käräjiä ja oikeudenhaltijoiden korvausvaatimuksia.


Saamistaan sakoista huolimatta mies jatkoi edelleen laitonta myyntitoimintaa. Seuraavan kerran miehen vuokraamalta kirpputoripöydältä takavarikoitiin piraattitallenteita tämän vuoden huhtikuussa ja tämän jälkeen vielä toukokuussa ja kesäkuussa. Vaikka miestä oli kuulusteltu poliisin toimesta laittomasta myynnistä ja myyntipöytä oli tyhjennetty useaan otteeseen, niin se ei lopettanut miehen toimintaa. Mies oli toimittanut pöydälle myytäväksi yhteensä yli 400 piraattitallennetta. Tallenteet mies ker-toi hankkineensa Viipurista.


Koska toimintaa oli harjoitettu pitkään ja se osoitti erittäin selvää tahallisuutta ja piittaamattomuutta tekijänoikeuksien kunnioittamisessa, vaativat sekä syyttäjä että asianomistajat käräjäoikeudessa miehelle rangaistukseksi ehdollista vankeutta. Käräjäoikeus totesi tuomiossaan, että miehen toiminta oli jatkunut pitkään ja siinä oli tarjottu yleisölle suuria määriä piraattitallenteita. Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, että miehen maksettavaksi tuomitut vahingonkorvaukset ja se seikka, ettei miestä oltu aiemmin tuomittu rikoksista, puolsivat tässä tapauksessa vielä sakkorangaistuksen riittävyyttä. Vankeustuomio oli kuitenkin erittäin lähellä.


Piraattikauppa on rikollisuutta


Tänään annettu tuomio oli jo 22. tänä vuonna käräjäoikeuksissa annettu tekijänoikeusloukkauksia koskeva tuomio. Äänitepiratismiosuus Suomessa on EU-maista toiseksi korkein, ainoastaan Kreikassa luvut ovat korkeammat. Syynä Suomen korkeaan piratismiin on juuri laittomien tallenteiden suuri tarjonta ja maahantuonti sekä Virosta että Venäjältä. Viipurissa 15 ilman oikeuden haltioden lupaa valmistettua piraatti cd-äänitettä maksaa tällä hetkellä sata markkaa. Suomalaiset tekijänoikeusjärjestöt jättivät 23.8.2000 oikeus- ja opetusministeriöille lakialoite-ehdotuksen, jossa he esittivät piraattitallenteiden kaikkinaisen maahantuonnin kieltämistä.


Varatuomari Antti Kotilaisen mukaan Lahden käräjäoikeuden tuomio kertoo hyvin nykytilanteesta: ”Piraatit rahdataan Viipurin torilta ja sen jälkeen niitä levitetään pienissä erissä itsepalvelukirpputorien myyntipöydille. Onneksemme näyttää siltä, että käräjäoikeudet ovat tiukentamassa rangaistuskäytäntöään. Piratismi on taloudellista rikollisuutta. Laittomasta toiminnasta aiheutuu saamatta jääneinä korvauksina haittaa tekijöille ja tuottajille. Tässä suhteessa piratismi voidaan rinnastaa varkauteen ja seuraamusten on oltava ankaruudeltaan siten verrattavissa aineellisiin oikeuksiin kohdistuvien rikosten seuraamuksiin. ”

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset