Kirpputorin pitäjälle sakkoja – EI miehen yli 500.000 euron vaatimukselle

Turun käräjäoikeus tuomitsi 28.9. noin 50-vuotiaan miehen tekijänoikeusrikkomuksesta 30 päiväsakkoon. Lisäksi hänet tuomittiin myös lievästä veropetoksesta. Piratismista mies joutui maksamaan yhteensä 2.100 euroa tekijänoikeuskorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja. Miehellä oli kirpputorillaan myynnissä sekä piraatti CD-levyjä ja tupakkapapereita. Hänen oman yli 500.000 euron vaatimuksensa valtiolta oikeudenkäyntikuluista yms. tuomioistuin hylkäsi.


Osa Turun tullin laajempaa operaatiota


Mies oli jäänyt kiinni kesäkuussa 2003 Turun tullin kolmelle eri kirpputorille tekemässä tehoiskussa. Iskun seurauksena jäi kiinni useita piraattimyyjiä. Osa selvisi sakoilla. Törkeimmässä tapauksessa Turun käräjäoikeus tuomitsi 5.2.2004 naishenkilön tekijänoikeusrikoksesta 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Hänet tuomittiin myös maksamaan yhteensä yli 12.000 euroa tekijänoikeuskorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja sekä rikoshyötyä valtiolle. Takavarikoidut yli 560 piraatti CD-levyä määrättiin hävitettäväksi.


”Turun tulli on saanut alueella kirpputoreille pesiytyneen piraattimyynnin taltutettua puuttumalla voimakkaasti tilanteeseen. Tärkeää on myös ollut riittävän ankarat rangaistukset käräjäoikeudessa. Kyseessä on kuitenkin toisen henkisen omaisuuden varastamisesta. Lisäksi taustalla on piraattituotteet valmistanut ammattirikollisuus.”, toteaa OTK Ilkka Vuorenmaa Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksesta. ”Lisäksi on hyvä, että kirpputorin pitäjä joutuu myös vastuuseen laittomuuksista kuten tässä tapauksessa. Valitettavasti osa kirpputorien pitäjistä ei aktiivisesti puutu havaitsemiinsa laittomuuksiin.”


Piraattien maahantuonnin kielto sulkee rajan


Eduskunnan odotetaan puuttuvan piraattien maahantuontiin. Suomen laillisia tallennemarkkinoita koko 2000 luvun häirinneeseen piraattitulva pyritään lopettamaan kieltämällä piraattitallenteiden maahantuonti myös omaan yksityiseen käyttöön. Lain arvioidaan tulevan voimaan vuonna 2005. Oikeudenhaltijat uskovat lain vähentävän merkittävästi nykyistä ongelmaa. Taloustutkimuksen tutkimuksen mukaan 79 % kansalaisista tuomitsi piraattilevyjen ostamisen. Tällähetkellä piraattien maahantuonti ja niiden edelleenmyynti mm kirpputorilla on vakava uhka lailliselle markkinalle.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset