Kokkolassa PlayStation-piraattimyyjille uudet tuomiot

Kokkolan käräjäoikeus tuomitsi 27.11.2000 laittomien PlayStation piraattipelien myyntiä harjoittaneet kaksi mieshenkilöä (31- ja 30-vuotiaan) tekijänoikeusrikkomuksista 40 (800 mk) ja 20 (400 mk) päiväsakkoon. Miehet joutuvat maksamaan tekijänoikeudellisia hyvityksiä ja korvauksia Sony Computer Entertainment Europe Limitedille yhteensä reilut 26.000 mk ja sen päälle oikeudenkäyntikuluja noin 10.000 mk. Miehet kaupittelivat pelejä Keltainen Pörssi – lehden välityksellä.


Miehistä vanhempi tuomittiin kertaalleen jo tämän vuoden helmikuussa vastaavanlaisesta toiminasta, tuolloin maksettavaksi tuli korvauksia yhteensä noin 14.000 mk. Vaikka miestä oli jo kuulusteltu poliisin toimesta edellisestä oikeudenloukkauksesta, jatkoi hän edelleen piittaamattomasti laitonta piraattipelin myyntiä.


Piratismia valvovan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus mukaan esille tulleiden loukkaustapausten lukumäärä on ollut tänä vuonna rajussa kasvussa. Kokkolan tuomio oli jo 25. tänä vuonna annettu käräjäoikeuden tuomio koskien äänite-, elokuva- tai tietokonepelipiratismia. Tuomittujen tekijänoikeuskorvausten summa ylittää 700.000 mk.


Erityisiä ongelma-alueita löytyy Itä-Suomesta, josta piraattipelien noutaminen Venäjältä on suhteellisen vaivatonta. Piraattipelien kaupittelu on kuitenkin levinnyt koko Suomen alueelle. Piraattipelit eivät toimi normaalissa PlayStation -pelikonsolissa, ellei siihen ole tehty teknisiä muutoksia. Tällaiset muutokset vaarantavat laitteen toimivuuden, eikä laitteille myönnetty takuu koske muunneltuja pelikonsoleja, korostaa pelikoneiden virallinen maahantuoja, Data Tech Finland Oy.


Alkuperäisissä Sony PlayStation pelissä CD-levykkeen alapuoli on musta. Ammattimaiset piraattitehtailijat eivät toistaiseksi ole onnistuneet valmistamaan vastaavanlaisia levyjä. Viime viikolla maahantuodut uudet 3.000 kpl PlayStation2 pelikonsolia loppuivat kauppiailta heti ensimmäisen päivän aikana. Vuoden loppuun mennessä maahan tuodaan vielä 5.000 uutta pelikonetta. Uuteen pelilaitteeseen tehdään myös taustaltaan sinertäviä pelilevyjä. Markkinavalvonnassa ei ole vielä havaittu piraattiversioita uusista PlayStation2 laitteelle tehdyistä peleistä.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset