Kova tuomio oppikirjojen luvattomasta valokopioinnista

Mikkelin käräjäoikeus tuomitsi 27.3.2006 paikallisen kopiointiliikkeen yrittäjän tekijänoikeuslain 49 luvun 1 § perusteella tekijänoikeusrikoksesta kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi yrittäjä tuomittiin 106 000 euron tekijänoikeuskorvaukseen oikeudenomistajille.


Mikkeliläinen valokopiointiliike oli vuosina 2001 – 2003 ilman tekijänoikeuden haltijoiden lupaa kopioinut n. 170 eri oppikirjaa, valmistanut niistä kopioita ja levittänyt myymällä yleisölle. Yrityksen tiloista takavarikoitiin 251 oppikirjakopioita. Kopiot määrättiin hävitettäviksi. Yrittäjä tuomittiin maksamaan tekijänoikeuslain mukaisena hyvityksenä takavarikoiduista kopiointi-originaaleista 6000 euroa sekä luvattomasti valmistetuista teoskappaleista yhteensä 100 000 euroa.


Yrityksessä oli kopioitu asiakkaille useiden vuosien ajan oppikirjoja käyttäen lähteenä liikkeessä olleita kopionippuja. Nämä ns. kopiointi­originaalit oli valmistettu ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa. Asiakkaan tilatessa ko. kirjasta kopion, oli asiakkaalle tehty kopio liikkeessä olleesta kopio-originaalista.


Kantajina oli 241 tekijää ja 42 kustannusliikettä. Tekijänoikeusrikoksen tunnusmerkistö täyttyy, kun on toimittu ansiotarkoituksessa. Lisäksi oikeus totesi perusteluissaan toiminnan aiheuttaneen oikeudenomistajille huomattavaa haittaa, sekä olleen laaja-mittaista ja ammattimaista.


”Tämä on tärkeä päätös oppikirjojen kustantajille”, toteaa Otavan oppimateriaalien kustannusjohtaja Jukka Vahtola. Tuomioistuin on nyt jo toista kertaa vahvistanut sen, ettei kokonaisten oppikirjojen kopiointia voi järjestää valokopiointiliikkeissä miten tahansa sillä verukkeella, että kyseessä on opiskelijoiden yksityinen kopiointi. Laiton kopiointi on suoranainen este muutoinkin vähämenekkisten ammattikirjojen kustantamiselle.


Kopiosto on tekijöiden ja kustantajien yhteinen tekijänoikeusjärjestö, joka myöntää lupia julkaisujen valokopiointiin sekä televisio-ohjelmien jälkikäyttöön ja tilittää perityt korvaukset oikeudenomistajille. Kopiosto hoitaa oikeudenomistajien puolesta myös luvattoman kopioinnin tapaukset. Kopioston asiamiehenä tuomioistuimessa toimi tekijänoikeusjärjestöjen yhteinen antipiraattikeskus, Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset