Kovat tuomiot piraateille Espoon käräjäoikeudesta

Espoon käräjäoikeus langetti 7.12.2011 kahdessa eri tapauksessa rangaistukset tekijänoikeusrikoksista.

36-vuotias espoolaismies tuomittiin 4 kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja 22-vuotias espoolaismies sai maksettavaksi 60 päiväsakkoa. Molemmat miehet tuomittiin lisäksi maksamaan oikeudenhaltijoille tekijänoikeuslain mukaisia hyvityksiä ja korvauksia. Vanhemman miehen maksettavaksi tuli 326.733,85 euroa ja nuoremman korvausvelvollisuudeksi tuli yhteensä 220.077,79 euroa. Korvausten lisäksi kummallekin miehelle tuli maksettavaksi selvitys-, valvonta- ja oikeudenkäyntikuluja 3900 euron edestä.

Tuomitut henkilöt olivat kumpikin erikseen perustaneet ja ylläpitäneet tietoverkossa Direct Connect -hubia (DC-hubi). Direct Connect on tiedostojenjako-ohjelma, jonka avulla hubi-palvelimeen liittyneiden käyttäjien on mahdollista kopioida itselleen muiden hubiin liittyneiden käyttäjien tietokoneilta näiden jakamia tiedostoja. Kyseessä olivat WineCellar ja Rinkeli nimiset hubit, joista WineCellar -hubin kautta oli jaossa yli 130 teratavun edestä tiedostoja. Musiikkitiedostoina kyseinen määrä vastaa yli kahta miljoonaa CD-levyä.

Molemmat tapaukset tulivat poliisin tietoon TTVK:n helmikuussa 2007 tekemillä tutkintapyynnöillä ja poliisi teki tapauksissa kotietsinnät kesäkuussa 2007.

Tuomioiden mukaan vastaajat olivat tietoisia palvelimiensa käyttötarkoituksesta. Ylläpitämällä palvelimia sekä valvomalla aktiivisesti niiden käyttäjiä sekä niiden kautta liikkuvaa tiedostomateriaalia miehet olivat osallistuneet verkossa tehtyihin oikeudenloukkauksiin. Käräjäoikeus näki kummassakin tapauksessa vastaajan toiminnan tahallisena ja rikoksen osoittaneen välinpitämättömyyttä oikeudenhaltijoiden oikeuksia kohtaan.

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n (TTVK) toiminnanjohtaja Antti Kotilainen on tyytyväinen käräjäoikeuden tuomioihin: ”Tuomiot vahvistavat, ettei laittomassa toiminnassa käytetyllä tekniikalla ole sinänsä merkitystä ja että piraattipalvelujen ylläpitäjät ovat rikosoikeudellisessa tekijä- ja korvausvastuussa palveluidensa kautta tehdyistä piraattilatauksista.”

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset