KRP iski piraattihuippusivustoihin Oulussa

Keskusrikospoliisi (KRP) teki perjantaina 16.11. Oulussa useita kotietsintöjä, joiden kohteina olivat Internetpiratismin ns. topsitet eli huippusivustot. Kotietsintöjen yhteydessä otettiin KRP:n ilmoituksen mukaan kiinni kolme henkilöä sekä takavarikoitiin useita tietokonepalvelimia. Alustavien tietojen mukaan palvelimet ovat sisältäneet yhteensä noin kymmenen teratavun edestä erilaisia tiedostoja.

KRP tutkii tapauksia epäiltyinä tekijänoikeusrikoksina, josta maksimirangaistus on kaksi vuotta vankeutta. Tutkintapyyntöjen takana on Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK). TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen: ”Nyt ratsatut huippusivustot ovat jakaneet niin elokuvia, musiikkia, tietokonepelejä kuin hyötyohjelmiakin. Kukin sivusto oli lisäksi erikoistunut jakamaan jotakin tiettyä aineistoja esim. animaatioita, suomalaisia elokuvia tai uusimpia tietokonepelejä.”

TTVK:n mukaan iskut ovat seurausta kansainvälisestä eri toimialojen yhteistyössä tehdystä tutkinnasta. MPA:n Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan antipiratismioperaatioiden johtaja Halli Kristinsson korostaa yhteistyön merkitystä: ”Iskut todistavat, että MPA:n, ISFE:n, IFPI:n ja BSA:n tiivistyneen yhteistyön seurauksena verkko huippusivustojen ja julkaisuryhmien ympärillä kiristyy entisestään. Lisää iskuja on luvassa.”

Huippusivustot ovat yleensä erittäin nopeita ja tehokkaita FTP-palvelimia, joille laittomasti hankitut uutuuselokuvat, musiikki, pelit ja tietokone-ohjelmat ladataan ensimmäisinä ns. julkaisuryhmien toimesta. Huippusivustoja arvioidaan olevan maailmassa joitakin satoja. Sekä julkaisuryhmien että huippusivustojen toiminta on yleensä hyvin järjestäytynyttä ja salaista. Ryhmät pyrkivät minimoimaan kiinnijäämistä mm. tiukoilla salassapitosäännöillä, turvatoimilla ja hierarkkisella tehtäväjaolla. TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen: ”Huippusivustot ovat tietoverkkopiratismin ehdotonta huippua ja ne ruokkivat toiminnallaan miljooniin nousevien laittomien tiedostojen latauksia.”

BSA:n Internetvalvonnan johtaja John Wolfe kiittää Suomen poliisin vahvaa ja näkyvää toimintaa huippusivustoja vastaan: ”Poliisin ratsaamien huippusivustojen ylläpitäjät aiheuttavat toiminnallaan valtavia menetyksiä ohjelmistoalalle.”

Euroopan tietokonepelialan kattojärjestö ISFE:n pääsihteeri Patrice Chazerand ilmaisi tyytyväisyytensä iskuihin: ”Meidän on syytä kiittää Suomen viranomaisia päättäväisistä toimenpiteistä niitä vastaan, jotka pyrkivät varastamaan luovalta teollisuudelta niiden oikeuden saada suojaa investoinneilleen ja innovaatioille.”

Äänitealan kansainvälisen kattojärjestön IFPI:n Internet-antipiratismiyksikön päällikkö Jeremy Banks toteaa: ”Suomen poliisin iskut osoittavat jälleen, että tekijänoikeusvarkaat eivät pääse karkuun riippumatta siitä, kuinka hyvin ne yrittävät salata toimintansa. Nyt kiinnijääneiden sivustojen toimintaa pyörittäneet henkilöt ovat merkittävästi vaikeuttaneet koko luovan musiikkialan investointimahdollisuuksia.”

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset