KRP ja tulli selvittivät venäläisen piraattipalvelimen

Keskusrikospoliisi on selvittänyt laajan Venäjältä käsin toimineen suomalaisille kuluttajille suunnatun nettipiraattikaupan, jossa tarjottiin kuluttajille myytäväksi piraatti musiikki cd:tä, tietokonepelejä, cd-rom-tallenteita ja videoelokuvia.


Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen tietoon tuli sen oman nettivalvonnan ja yleisövinkkien perusteella syys-lokakuussa 2000 Internetissä oleva osoite www.levyshop.com. Sivustoilla tarjottiin myytäväksi vastajulkaistuja hittilevyjä hintaan 29,80 mk. Uusimmat PlayStation pelit maksoivat 40 mk ja videoelokuvat 38,40 mk. Tuotteet luvattiin toimittaa ostajalle postiennakolla kolmen päivän kuluessa tilauksesta. Sivustot olivat erittäin laajat ja tarjolla oli yli 3.200 erilaista tuotetta; pelkästään musiikki cd-levyjä oli tarjolla lähes 1.500 erilaista käsittäen kaikki kansainväliset artistit sekä laajalti suomalaista musiikkia.


Osoitteesta hankitut tuotteet osoittautuivat kaikki ilman oikeudenhaltijoiden lupaa valmistetuiksi piraattituotteiksi. Tämän jälkeen oikeudenhaltijat tekivät asiassa tutkintapyynnön poliisille. Kyseisen Levyshop.com – nimen (ns. domain) oli rekisteröinyt itselleen Viipurissa asuva venäjän kansalainen ja kyseiset sivustot/tiedostot sijaitsivat samoin venäläisellä palvelimella.


Tutkinnan aikana selvisi, että laittomat tuotteet tuotiin Suomeen kuriirien välityksellä ja postitettiin Suomessa edelleen tuotteiden tilaajille. Tullin haaviin jäi ensin Nuijamaan tulliasemalla toukokuussa venäläinen mies, jonka hallusta löytyi kirjeisiin pakattuja cd-levyjä ja lista osoitteista, joihin kirjeet tuli postittaa. Lisäksi miehen hallusta löytyi valtakirja, jolla hän olisi pystynyt tyhjentämään suomalaisessa pankissa olevan tilin, johon piraattituotteiden kauppahinnat olivat ohjautuneet. Myöhemmin toukokuussa jutun päätekijäksi epäilty mies jäi kiinni Vaalimaan raja-asemalla. Miehen hallusta löydettiin samanlainen asiakaslista kuin kuriirilla oli ollut hallussaan.


Edellä mainitulle pankkitilille oli lokakuun 2000 – 14.5.2001 tullut varoja lähes 150.000 mk. Oikeudenhaltijat arvioivat tuotteiden myyntihintojen ja tilillepanojen perusteella laittomia piraattitallenteita myydyn lähes 7.000 kpl. Venäläinen, tällä hetkellä oikeuden vangituksi määräämä, mies on kiistänyt esitutkinnassa syyllisyytensä. Oikeudenhaltijoiden korvausvaatimukset asiassa ovat yli miljoona markkaa (1.180.809 mk) ja juttu tulee esille Kotkan käräjäoikeudessa (Hamina) 11.7.2001.


Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen projektipäällikkö varatuomari Antti Kotilaisen mukaan nyt selvitetty tapaus kertoo hyvin nykyongelman laajuudesta ja Internetin mukaantulosta laittomaan toimintaan. ’Laiton nettikauppa oli pystytetty Viipuriin, joka on tulvillaan piraattituotteitta. Jutun päätekijä on todennäköisesti käyttänyt Viipurin torikauppiaita omana tukkuportaanaan. Sivustojen rakentamisessa ja niiden ylläpitämisessä on nähty paljon vaivaa rakentamalla ne käyttäjäystävällisiksi. Toiminta on ollut erittäin ammattitaitoista. Piraattikauppiaat etsivät jatkuvasti uusia keinoja hyödyntää oikeudenhaltijoilta varastamaansa tavaraa , toteaa Kotilainen. ’Toisaalta on paradoksaalista, että tässä on kyseessä selvästi rikollisesta toiminnasta, jossa on onnistuttu kauppaamaan arviomme mukaan noin 7.000 piraattitallennetta ja kuitenkin samaan aikaan Suomeen saapuu joka päivä yksittäisten suomalaisten kuluttajien omina tuliaisina yli 8.000 piraattitallennetta, joihin ei voida millään tavalla

viranomaisten toimesta puuttua’ toteaa Kotilainen.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset