Levykauppiaalle tekijänoikeusrikoksesta sakot ja yli 12 000 euron korvausvelvollisuus

Kuopion käräjäoikeus tuomitsi 21.3.2006 kuopiolaisen levykauppiaan tekijänoikeusrikoksesta 50 päiväsakkoon, jolloin maksettavaa tuli 600 €. Lisäksi mies joutuu maksamaan korvauksia oikeudenhaltijoille yli 12 000 €. Eniten korvauksia tuomittiin maksettavaksi esiintyvä taiteilija Eric Claptonille 3 000 €.

Miehen liikkeestä takavarikoitiin poliisin toimesta keväällä 2005 yli sata laitonta bootleg-tallennetta ja 70 piraattitallennetta. Laiton toiminta paljastui Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK) valvonnan seurauksena. Esiintyvän taiteilijan esitystä ei ole lupa tallentaa ja tarjota yleisölle ilman taiteilijan ja musiikin tekijöiden (säveltäjät, sanoittajat ja sovittajat) lupaa. TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilaisen korostaa, että jo levyjen tarjoaminen myytäväksi rikkoo tekijänoikeuslakia. ”Kyseessä on rikollinen toiminta, johon tullaan jatkossakin aktiivisesti puuttumaan”, painottaa Kotilainen.


– Bootleg on elävästä esityksestä, kuten konsertista ilman esittävän taiteilijan lupaa valmistettu tallenne. Se ei siis ole kopio jo olemassa olevasta äänitteestä, vaan erikseen valmistettu tallenne.


– Piraattitallenne on äänite, elokuva tai pelitallenne, jolle on luvatta kopioitu suojattua materiaalia esim. kopioitu alkuperäinen CD-levy. Aina vastaavaa alkuperäistuotetta ei ole välttämättä olemassa (esim. tehty oma kokoelmalevy kuten ”Kauneimmat rakkauslaulut”) tai ainakaan sen ulkonäköä ei ole kopioitu täydellisesti. Silloin, kun kyseessä on väärennös, jossa sisällön lisäksi myös alkuperäisen tuotteen ulkoasu on kopioitu mahdollisimman tarkoin, puhutaan ns. counterfeitistä.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset