LOIMAAN KÄRÄJÄOIKEUDESTA SAKKOJA PIRAATTINAISILLE

Loimaan käräjäoikeus tuomitsi 19.8.2005 piraattikaupasta kiinni jääneet kaksi naista tekijänoikeusrikkomuksista sakkoihin ja yhteensä lähes 3 000 € korvauksiin. Molemmat naiset jäivät nyt kiinni toisen kerran Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) loimaalaiselle kirpputorille tekemän tarkastuskäynnin seurauksena. Toinen naisista oli tuomittu Tampereen käräjäoikeudessa syyskuussa 2001 piraattitallenteiden myymisestä tamperelaisella kirpputorilla ja toinen oli saanut sakkolapun piraattien myynnistä Loimaalla samoin 2001.


Käräjäoikeus katsoikin tuomiossaan molempien naisten osalta, että syytetyt eivät olleet millään tavalla selvittäneet myytäviksi tuomiensa tuotteiden aitoutta. He eivät myöskään esittäneet oikeudelle mitään selvitystä, mikä olisi estänyt kyseisten toimenpiteiden suorittamisen. TTVK ry:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen on tyytyväinen tuomioistuimen naisille asettamaan selonottovelvollisuuteen. ”On selvää, että ns. vanhoina tekijöinä heillä on ollut korostunut selonottovelvollisuus toimintansa laillisuudesta”, toteaa Kotilainen.


KIINNIJÄÄNEET NYKYISIN USEIMMITEN NAISIA, UUDELLEEN SYYLLISTYJÄT AINA KÄRÄJILLE


TTVK tekee vuosittain noin 500 tarkastuskäyntiä kirpputoreille kaikkialla Suomessa. Aktiivisen valvonnan ja poliisien takavarikoiden seurauksena laittomien piraattitallenteiden myynti kirpputoreilla on vähentynyt. ”Kun vielä 2000 -luvun alussa tutkintapyyntöjä tehtiin viikoittain ja valtaosa kiinnijääneistä oli miehiä, niin tänä päivänä sakkolappuja kirjoitellaan harvemmin ja useimmiten naisille”, toteaa Kotilainen. TTVK:n vakiintunut toimintalinja on, että toisesta kiinnijäämisestä seuraa aina käräjäreissu ja tällöin maksettavaksi tulevat sakkojen lisäksi tekijänoikeuskorvaukset.


LUOVA ALA ODOTTAA MAAHANTUONNIN KIELTÄMISTÄ – RAJA PIRAATTILEVYILLE KIINNI MARRASKUUSSAEduskunnan käsittelyssä olevan tekijänoikeuslain uudistuksessa tullaan kieltämään piraattitallenteiden maahantuonti, myös omaan yksityiseen käyttöön. Tähän asti voimassa oleva tekijänoikeuslaki on kieltänyt ainoastaan ns. levitystarkoituksessa tapahtuvan piraattitallenteiden maahantuonnin. Eduskunnan on määrä käsitellä lakipakettia heti syyskuun alussa.TTVK toivoo lain tulevan voimaan viimeistään marraskuussa 2005. ”Eritoten Venäjältä tapahtuva piraattitallenteiden maahantuonti omaan yksityiseen käyttöön on edelleen merkittävä ongelma suomalaisille musiikintekijöille ja tuottajille. Onneksemme me suomalaiset olemme lainkuuliaista kan-saa. Kun maahantuonti nyt yksiselitteisesti kielletään, niin uskomme sillä olevan positiivista vaikutusta jo joulumarkkinoihin. Viipurin piraattikauppiaiden joulumyynti tulee jäämään ennätysalhaiseksi”, Kotilainen uskoo.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset