Luvattomasta videovuokrauksesta tuomio Helsingissä

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 28.6.2004 helsinkiläiset liikkeenharjoittajat tekijänoikeusrikoksesta sakkoihin. Molemmat saivat 80 päiväsakkoa. Tuomitut ovat tarjonneet vuokralle ja vuokranneet liikkeestään ns. myyntielokuvia, joita ei ole lupa vuokrata sekä vuokraelokuvia, joihin heillä ei ollut lupaa vuokraukseen. Oikeus tuomitsi heidät maksamaan oikeudenomistajille tekijänoikeuskorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja noin 11.000 euroa.


Videoelokuvat julkaistaan aina sekä myyntivideoina että ns. vuokrausvideoina. Myyntiin tarkoitettuja videoita ei ole lupa vuokrata. Vuokrausoikeudet sisältävät videot maksavat videovuokraamo-yrittäjälle enemmän kuin ns. myyntivideot. Korkeampi hinta perustuu nimenomaan siihen, että tällöin videoitten omistajalla on myös oikeus vuokrata yleisölle ko. videoita.


Jos kuluttaja näkee vuokraamassaan elokuvassa ennen elokuvan alkua varoitustekstit, jossa kielletään sen eloku-vatallenteen vuokraaminen, tulee hänen olla yhteydessä Tekijänoikeuden tiedotus – ja valvontakeskukseen. Myyntivideoiden koteloissa on myös esimerkiksi tekstit ”Vain myyntiin, vuokraaminen kielletty”.


”Tällainen luvaton vuokraustoiminta vaikeuttaa paikallisia asianmukaisesti toimivia vuokraamoyrittäjiä ja aiheut-taa vahinkoa oikeudenomistajille. Myyntikasettien vuokraaja saa itselleen laittomasti toimien taloudellisen kilpai-luedun. Asiakkaat myös kärsivät, kun laillisesti toimivat vuokraamot eivät pärjää taloudellisesti näille laittomille. Tilanne on sama, jos joku ajaisi taksia varastetulla autolla.”, sanoo lakimies Ilkka Vuorenmaa Tekijänoikeuden tiedotus – ja valvontakeskuksesta.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset