Luvattomasta videovuokrauksesta vankeutta ja tuntuvat korvaukset Porissa

Porin käräjäoikeus tuomitsi 18.9.2002 satakuntalaisen liikkeenharjoittajan tekijänoikeusrikoksesta 30 päivän ehdolliseen vankeuteen. Mies oli tarjonnut vuokralle ja vuokrannut liikkeestään ns. myyntikasetteja, joita ei ole lupa vuokrata sekä vuokrakasetteja, joihin hänellä ei ollut lupaa vuokraukseen. Oikeus tuomitsi hänet maksamaan oikeudenomistajille tekijänoikeuskorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja noin 9000 euroa.


Videoelokuvat julkaistaan aina sekä myyntivideoina että ns. vuokrausvideoina. Myyntiin tarkoitettuja videoita ei ole lupa vuokrata. Vuokrausoikeudet sisältävät videot maksavat videovuokraamo-yrittäjälle vähintään viisi kertaa ns. myyntivideon hinnan. Korkeampi hinta perustuu nimenomaan siihen, että tällöin videoitten omistajalla on myös oikeus vuokrata yleisölle ko. videoita.


Jos kuluttaja näkee vuokraamassaan elokuvassa ennen elokuvan alkua varoitustekstit, jossa kielletään sen elokuvatallenteen vuokraaminen, tulee hänen olla yhteydessä Tekijänoikeuden tiedotus – ja valvontakeskukseen. Myyntivideoiden koteloissa on myös esimerkiksi tekstit ”Vain myyntiin, vuokraaminen kielletty”.


’Yleensä tähän luvattoman vuokraelokuva ongelmaan törmätään pienemmissä kioskeissa ja myyntipaikoissa eikä luvatta tarjolla olevien videoitten määrä ole kovinkaan suuri. Tällainen toiminta vaikeuttaa paikallisia asianmukaisesti toimivia vuokraamoyrittäjiä ja aiheuttaa vahinkoa oikeudenomistajille. Myyntikasettien vuokraaja saa itselleen laittomasti toimien taloudellisen kilpailuedun investointien jäädessä selkeästi pienemmiksi. Yleisövinkkien merkitys on suuri laittomasti toimivien yritysten kiinnisaannissa”, toteaa lakimies Ilkka Vuorenmaa Tekijänoikeuden tiedotus – ja valvontakeskuksesta.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset