Maailman Anti-piratismijärjestö GACG:n tunnustuspalkinto Suomen tulliylitarkastajalle

Maailman Anti-piratismijärjestö GACG (Global Anti-Counterfeiting Network) on palkinnut tulliylitarkastaja Lasse Ryyttärin pitkäaikaisesta toiminnastaan tuoteväärennösten vastaisessa työssä. Anti-Counterfeiting Award 2017 –palkinto julkistettiin kansainvälisenä piratismin ja tuoteväärennösten vastaisena päivänä 7.6.2017 Pariisissa.

Tulliylitarkastaja Lasse Ryyttäri on ollut Suomessa keskeinessä asemassa piratismin vastaisen yhteistyön ja tiedonjakamisen lisäämisessä viranomaisten ja oikeudenomistajien kesken. Ryyttärin palkitsemista esitti Suomen Anti-piratismiyhdistys ry (FACG).

Ryyttäri on järjestänyt aktiivisesti tapaamisia yhteistyössä FACG:n ja Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n kanssa. Myös kansainvälisellä tasolla hän on järjestänyt lukuisia seminaareja ja koulutustapaamisia mm. Ruotsin, Tanskan, Norjan, Venäjän, Viron ja Yhdysvaltojen tullien kesken. Lasse Ryyttäri on toiminut tuoteväärennösten valvonnan parissa vuosina 2002 – 2014, mutta muiden tehtäviensä lisäännyttyä on vastuita nykyisellään organisoitu uudella tavalla. Uusien tehtävien ohella Ryyttäri on huolehtinut Tullin yhteistyön jatkumisesta merkinhaltijoiden ja asiamiestoimistojen kanssa. Lisäksi hän on edistänyt muun muassa savukeväärennöksiä, ajoneuvojen varaosaväärennöksiä ja lääkeväärennöksiä koskevien asioiden käsittelyä ja yhteistyökysymyksiä.

Ryyttäri toteaa kuluttajatiedotuksen keskeiseksi toimeksi tuoteväärennösvalistuksessa. 

 – Kuluttajia on yhä muistutettava nettikaupasta tilaamisen riskeistä ja tuoteväärennöksien terveydellisistä ja taloudellisista haitoista ja vaaroista. Tuoteväärennöksistä saadut voitot ajautuvat useimmiten järjestäytyneen rikollisuuden hyödyksi haitaten laillista liiketoimintaa ja aiheuttaen menetyksiä tavaramerkinhaltijoille ja yhteiskunnalle saamatta jääneinä verotuloina.    

Väärennöksien terveysriskit liittyvät erityisesti lääkkeisiin, ajoneuvojen varaosiin, savukkeisiin, sähkölaitteisiin ja yhä enemmän myös elintarvikkeisiin.

Viime vuosina väärentäjät ovat siirtyneet radikaalisti suurten erien toimituksista suoraan kuluttajille meneviin toimituksiin, jotka liikkuvat kansainvälisessä posti- ja pikarahtiliikenteessä, mikä on Tullin valvonnalle haasteellista.  

— Kansainvälisen pakettivirran valvonnan tueksi tarvitaankin uutta modernia teknologiaa, kuten tekoälyn ja 3D-läpivalaisun hyödyntämistä, sekä ennakkotietojen parempaa saatavuutta.  Kaikissa tapauksissa teknologian jatkoksi tarvitaan ihminen jatkotoimiin.

Alkuperäinen tiedote luettavissa täältä.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset