Maailman antipiratismipäivää vietetään 5.6.

Vuosittaista maailman antipiratismipäivää vietetään torstaina 5.6.2014. Suomen Anti-piratismiyhdistys ry (FACG) järjestää totuttuun tapaan valistuskampanjan yhteistyössä Tullin ja oikeudenhaltijoiden kanssa. Helsingin Tennispalatsissa kävijät voivat tutustua tuoteväärennösten laajaan kirjoon sekä saavat yhdistyksen jäseniltä tietoa tuoteväärennöksistä ja niiden haitoista. Tullin näkökulman tuoteväärennösongelmaan tuo Tullin valvontaosaston IPR-asiantuntija, tulliylitarkastaja Riikka Pakkanen.

Tuoteväärennökset tulevat kalliiksi

Tuoteväärennökset ovat usein näennäisesti halpoja, mutta niiden todelliset kustannukset yksityishenkilöille ja yhteiskunnalle ovat korkeat. Väärennetyt tuotteet vievät laillisilta tuottajilta ja jälleenmyyjiltä osan myynnistä, jolloin tavarantoimittajien, kuljetusliikkeiden ja tuotannon muiden tukipalvelujen tarve vähenee. Tämä vähentää verotuloja ja johtaa irtisanomisiin. Tuoteväärennös- ja piraattituotekauppa on myös järjestäytyneen rikollisuuden yksi tärkeimmistä tulonlähteistä. Väärennösten ja piraattituotteiden myynnistä saaduilla rahoilla rahoitetaan muuta rikollisuutta, mikä lisää turvattomuuden tunnetta yhteiskunnassa. Korkein hinta väärennetyistä lääkkeistä, jarrupaloista ja jopa leikkikaluista maksetaan omalla tai läheisen ihmisen terveydellä. Harmittomiltakin vaikuttavien tuoteväärennösten käyttöön sisältyy terveyden ja turvallisuuden riski sekä joskus myös hengenvaara.

Väärentämisen kohteena myös tavalliset kulutustuotteet

Tuoteväärennökset ovat kasvava ongelma. Laiton toiminta on levinnyt jo kaikille kaupan aloille: viime vuonna Tulli takavarikoi lähes 200 000 väärennettyä tuotetta auton varaosista hengityssuojaimiin ja ilmapalloihin. Valtaosa näistä tuoteväärennöksistä ja piraattituotteista oli lähtöisin Kiinasta tai muualta Kaukoidästä. Ensimmäistä kertaa Tullin haaviin jäi myös väärennetty erä jauhemaista kasvinsuojeluainetta. Löytö on huolestuttava, koska väärennetyt kasvinsuojeluaineet saattavat aiheuttaa ihmisille syöpää ja tuhota maaperän; Euroopassa on jo menetetty kokonaisia satoja väärennetyn kasvinsuojeluaineen käytön vuoksi. Lääkkeiden laitonta nettikauppaa ja lääkeväärennöksiä vastaan järjestetyn kansainvälisen operaation yhteydessä Tulli puolestaan haltuunotti tai takavarikoi viikon aikana lähes 3 500 tablettia tai lääkekapselia. Lääkkeiden ostopaikan kanssa on syytä olla tarkkana. Tullilaboratorion vuosittain tutkimista näytteistä noin 5 % on jotain muuta, kuin mitä paketti antaa ymmärtää. Esimerkiksi unettomuushoitoon tarkoitettu valmiste sisälsi masennuslääkettä ilman mitään mainintaa asiasta, toteaa tullilaboratorion jaostopäällikkö Marianne Kyber.

Kuluttajien asenne ratkaisee

Miljoonittain tuoteväärennöksiä ja piraattituotteita kulkeutuu joka vuosi EU:n sisämarkkinoille turistien tuomisina tai yksityishenkilöiden internetin kautta tilaamina. Pienistä rahavirroista kertyy väärennöksiä ja piraattituotteita valmistuttaville ja kauppaaville rikollisjärjestöille huomattava voitto muuhun rikolliseen toimintaan sijoitettavaksi. Väärennöksiä ja piraattituotteita valmistetaan olosuhteissa, jotka eivät täytä lain vaatimuksia juuri miltään osin. Ongelman ratkaisemisessa keskeistä onkin kuluttajien valistaminen. Jos väärennetyille tuotteille ei ole kysyntää, ei niitä myöskään tarjota. Tuoteväärennösten ostamisen ja käyttämisen välttäminen on tietoinen valinta.

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset