Maailman Antipiratismipäivää vietetään 8.6.2010 – tapahtuma Helsinki-Vantaan lentokentällä klo 8-17

 

Tervetuloa tapahtumaan Helsinki-Vantaan lentokentälle klo 8-17

MAAILMAN ANTIPIRATISMIPÄIVÄ 8.6.2010

Maailman Antipiratismipäivää vietetään tiistaina 8.6.2010. Suomen Anti-piratismiyhdistys ry ja Tulli järjestävät yhteistyössä Finavian kanssa valistuskampanjan Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Yhdistyksen jäsenet päivystävät lentoasemalla valistamassa matkustajia, esittelevät piraattituotteita sekä opastavat erottamaan aidot tuotteet väärennöksistä. Tarkemman katsauksen lääkeväärennöksiin tuo Pfizerin edustaja klo 8-10. Eteläisen tullipiirin johtaja Leo Nissinen on paikalla klo 14-15 kertomassa Tullin roolista piratismin vastaisessa taistelussa.  

Tuoteväärennökset ovat kasvava ongelma oikeudenhaltijoille ja yhteiskunnalle. EU:n tullitilastot osoittavat, että tuoteväärennöstapausten määrä on yli kaksinkertaistunut muutaman viimeisimmän vuoden aikana. Yksin Suomessa Tulli esti vuonna 2009 yli 730 000 väärennetyn ja laittomasti valmistetun tuotteen pääsyn markkinoille. Näiden tuotteiden yhteenlaskettu arvo oli yli 23 miljoonaa euroa.

Nyt väärennetään kulutustavaroita

2000-luvun ilmiö on kulutustavaroiden nousu tuoteväärentämisen kohteeksi perinteisten tuoteväärennösten, kuten luksustuotteiden ja piraattitallenteiden, rinnalle. Väärennetyn kosmetiikan, lelujen ja elektroniikkalaitteiden takavarikot ovat lisääntyneet. Erityisen huolestuttavaa on lääkeväärennöstapausten raju lisääntyminen. Tullilaboratorion tutkimustilastoissa lääke-erien määrä ylitti tutkittujen huumausaineiden määrän ensimmäisen kerran jo vuonna 2007, ja trendi jatkuu.

Valtaosa tuoteväärennöksistä ja piraattituotteista on edelleen lähtöisin Kiinasta tai muualta Kaukoidästä. Lääkeväärennösten alkuperämaita ovat usein Intia, Sveitsi tai Yhdistyneet Arabiemiraatit. Lääkeväärennöksiä tilataan Internetin välityksellä tai tuodaan tuliaisina kaukomatkoilta, eikä kuluttaja aina edes tiedosta, että kyseessä on väärennös ja että lääketuonti ETA-alueen ulkopuolelta on rikos. Lääkeväärennökset voivat kuitenkin olla hengenvaarallisia käyttäjilleen.

Kuluttajan ja turistien valinnat vaikuttavat

Miljoonittain tuoteväärennöksiä ja piraattituotteita kulkeutuu joka vuosi EU:n sisämarkkinoille turistien tuomisina. Pienistä rahavirroista kertyy väärennöksiä ja piraattituotteita kauppaaville rikollisjärjestöille lopulta huomattava voitto muuhun rikolliseen toimintaan sijoitettavaksi. Kuluttajien valistaminen onkin ongelman avain. Jos väärennetyille tuotteille ei ole kysyntää, ei niille myöskään esiinny tarjontaa.

Suomalaisillakaan ei ole varaa suhtautua ongelmaan välinpitämättömästi. Paitsi että tuoteväärennökset voivat vaarantaa kuluttajan hengen ja terveyden, myös yhteiskunnalle ja suomalaisillekin yrityksille koituu vakavia haittoja. Euroopassa menetetään kymmeniä tuhansia työpaikkoja vuodessa tuoteväärennösten kaupan takia.

Suomen Anti-piratismiyhdistys ry (FACG)

Suomen Anti-piratismiyhdistys ry:n tarkoituksena on tuoteväärennösten ja piraattitavaroiden valmistuksen, kaupan, jakelun ja muun levityksen estäminen sekä tiedonvälitys keinoista, lainsäädännöstä ja oikeuskäytännöstä tuoteväärennösten ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi

Yhdistys toimii jäseniensä yhteydenpidon ja tiedonvälityksen foorumina ja järjestää koulutusta jäsenilleen ja viranomaisille. Yhdistys osallistuu myös toiminta-alansa säädösten valmisteluun.

TIETOISKU:

Tuoteväärennös on tavara, joka loukkaa jonkun tavaramerkkioikeutta, esim. t-paita, joka on varustettu Lacoste-merkillä.

Piraattituote puolestaan loukkaa toisen tekijänoikeutta, esim. luvatta kopioitu CD-levy. Vuoden 2006 alussa voimaan tullut uusi tekijänoikeuslaki kieltää piraattitallenteiden maahantuonnin myös omaan käyttöön. Maahantuonnista voidaan tuomita sakkoja ja laittomat levyt voidaan määrätä hävitettäväksi.

Tällaisten tuotteiden tuonti elinkeinotarkoitukseen on aina rikollista. Tuoteväärennösten jälleenmyynti esimerkiksi nettihuutokaupassa on näin ollen laitonta.

LISÄTIETOJA:

Suomen Anti-piratismiyhdistys ry:n puheenjohtaja, asianajaja Sakari Salonen, GSM: 050 336 0209

Tullin tiedotuspäällikkö Sallamaari Repo, GSM: 040 332 1869

Lue lisää nettisivuilta www.tulli.fi  ja www.facg.fi

 

Tiedotusvälineiden edustajat pääsevät halutessaan paikalle lentoaseman esittelypisteeseen ottamalla yhteyttä tulliylitarkastaja Seppo Jokelaiseen, GSM: 040-332 3870

 

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset