Maailman antipiratismipäivää vietetään torstaina 11.6.2009

Erityisesti lääkeväärennökset huolestuttavat

Vuosittaista maailman antipiratismipäivää vietetään 11.6.2009. Suomen Anti-piratismiyhdistys ry jakaa koko päivän tietoa asiasta Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Yhdistys valistaa tuoteväärennöksiin liittyvistä ongelmista ja vaaroista, esittelee tuoteväärennöksiä ja piraattituotteita sekä opastaa erottamaan aidot tuotteet väärennöksistä. Matkailijoiden tavoittaminen on tärkeää, sillä miljoonittain tuoteväärennöksiä ja piraattituotteita kulkeutuu joka vuosi EU:n sisämarkkinoille turistien tuomisina. Tiedotuskampanja järjestetään yhteistyössä Tullin ja Finavian kanssa.

”Tiedotuskampanjan tarkoituksena on herätellä matkailijoita tuoteväärennöksistä. On tärkeää ottaa huomioon, että tuoteväärennökset ulottuvat myös lääkkeisiin eivätkä pelkästään esimerkiksi tunnettuihin muotibrändeihin”, kertoo Suomen Anti-piratismiyhdistyksen tuore puheenjohtaja Jussi Mikkola. ”Viime vuonna Suomen tulli otti haltuun Suomeen käytettäviksi tarkoitettuja lääkevalmisteita peräti 60 000 valmistetta ja lähes kaikki olivat väärennettyjä potenssilääkkeitä.”

Suomen tulli esti vuonna 2008 kaikkiaan 1,35 miljoonan väärennetyn ja laittomasti valmistetun tuotteen pääsyn Suomen markkinoille. Haltuun otetun tavaran arvo oli lähes 17 miljoonaa euroa. Jalkineet olivat suuri tuoteväärennöstuoteryhmä, mukana oli muun muassa Adidas- ja Crocs-jalkineiden kopioita. Yksistään Crocs-jalkineiden kopioita on tuhottu tullivalvonnassa jo noin 125 000 paria.

Tuoteväärennökset ovat kasvava ongelma maailmanlaajuisesti. EU-alueen tullit raportoivat lisääntyneistä kosmetiikan, lelujen ja lääkkeiden tuoteväärennösten takavarikoista. Kuluttajan kannalta trendi on erityisen huolestuttava, sillä väärennös voi näissä tuotteissa olla terveydelle ja jopa hengelle vaarallinen.

Valtaosa tuoteväärennöksistä ja piraattituotteista on edelleen lähtöisin Kiinasta tai muualta Kaukoidästä. Viime vuosina lääkeväärennöksissä alkuperämaita olivat kuitenkin useimmiten Intia, Sveitsi tai Yhdistyneet Arabiemiraatit. Lääkeväärennöksiä tilataan Internetistä ja tuodaan tuliaisina kaukomatkoilta eikä kuluttaja aina edes tiedosta, että kyseessä on väärennös ja että lääketuonti ETA-alueen ulkopuolelta on rikos.

 

 

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset