Maksamattomat taiteen jälleenmyyntikorvaukset toivat taidemyyjälle syytteen myös törkeästä kavalluksesta laajassa rikosasiassa

Pirkanmaan käräjäoikeudessa jatkuu tamperelaisen taideliikkeen toimintaa koskevan laajan rikosasian käsittely. Tänään 11.4.2022 vuorossa olevassa syytekohdassa taideliikkeen omistajaa syytetään törkeästä kavalluksesta, jonka syynä on maksamatta jääneet taiteen jälleenmyyntikorvaukset.

Syytteen kohteena oleva taidemyynti on laajuudeltaan poikkeuksellisen suuri: tekoaikana 2010–2018 taidetta on esitutkinnan mukaan myyty noin kahdeksan miljoonan euron edestä. Törkeää kavallusta koskevassa syytekohdassa asianomistajana oleva tekijänoikeusjärjestö Kuvasto ry vaatii taideliikkeeltä ja sen omistajalta taiteilijoille maksamatta jääneitä jälleenmyyntikorvauksia yhteensä noin 400 000 euron edestä viivästyskorkoineen. Tekijänoikeuslain mukaan teosten jälleenmyynneistä olisi pitänyt suorittaa niiden myyntihintaan perustuva osuus Kuvastolle jälleenmyyntikorvauksena. TTVK edustaa asiassa Kuvastoa.

EU-direktiiviin perustuva jälleenmyyntikorvaus on taiteilijan tekijänoikeuslaissa säädetty oikeus saada korvaus teostensa jälleenmyynnistä. Jälleenmyyntikorvauksen suorittamisesta vastaa teoksen myyntiin osallistunut taidemarkkinoiden ammattilainen: myyjä, välittäjä tai ostaja. Jälleenmyyntikorvauksen suoritusvelvollisuus perustuu siihen, että on kohtuullista turvata taiteilijalle osuus tämän teosten hyödyntämisestä taidekaupassa. Näin kuvataideteosten tekijöiden taloudellinen tilanne lähenee muiden luovien taiteilijoiden taloudellista asemaa, jotka hyötyvät teostensa toistuvasta käytöstä. Jälleenmyyntikorvauksen kerää ja tilittää oikeudenhaltijoille Suomessa Kuvasto.

”Jälleenmyyntikorvaus on yksi osa visuaalisen alan taiteilijoiden tulonmuodostusta. Sillä on merkitystä taiteilijoiden mahdollisuuksiin ansaita elantonsa luovalla työllä. Toimiva tiedonkulku ja jälleenmyyntikorvaustilitys auttavat osaltaan myös ehkäisemään taideväärennöksiä ja muita taidekaupan väärinkäytöksiä. Nyt käsillä olevan kaltaisiin tapauksiin puuttuminen tervehdyttää taidemarkkinoita ja lisää kuluttajien luottamusta”, toteaa Kuvasto ry:n toiminnanjohtaja Tommi Nilsson.

TTVK ry:n toiminnanjohtaja Jaana Pihkala muistuttaa, että kyseessä on jo toinen maksamatta jääneistä jälleenmyyntikorvauksista seurannut kavallussyyte, ensimmäinen taidekauppaa koskeva rikostuomio tuli Pohjois-Savon käräjäoikeudesta keväällä 2020: ”Taidekauppaan vaikuttaa liittyvän paljon epäselvyyksiä. Keskusrikospoliisi, syyttäjä- ja tuomioistuinlaitos tekevät tärkeää ja yhteiskunnallisesti merkittävää työtä tämän harmaan talouden siivoamiseksi. Jatkamme valvontaa edelleen yhteistyössä viranomaisten kanssa ja toivomme, että se auttaa vähentämään väärinkäytöksiä.”

Tapauksen käsittely Pirkanmaan käräjäoikeudessa jatkuu kesäkuulle. Törkeää kavallusta koskevaa syytekohtaa käsitellään 11.–12.4.

Lisätietoa:

Toiminnanjohtaja Jaana Pihkala
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry
puh. 040 706 6674

Toiminnanjohtaja Tommi Nilsson
Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys Kuvasto ry
puh. 040 511 9440

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset