Mediavisionin tutkimus: AV-piratismi lisääntynyt merkittävästi Suomessa

AV-sisältöjen hankkiminen laittomista lähteistä on kääntynyt Suomessa kasvuun, selviää ruotsalaisen Mediavision AB:n vuotuisesta tutkimuksesta. Tutkimuksessa tarkastellaan suomalaisten, ruotsalaisten, norjalaisten ja tanskalaisten harjoittamaa elokuvien sekä TV-sarjojen lataamista ja suoratoistoa laittomista palveluista. Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa AV-piratismin määrä on pysynyt samalla tasolla tai vähentynyt viime vuoteen verrattuna.

Laittomista lähteistä kulutetun AV-sisällön määrä kasvanut yli 70 prosenttia

Keväällä 2019 toteutetun tutkimuksen mukaan Suomessa on 395 000 henkilöä, jotka kuukausittain käyttävät laittomia palveluita. He kuluttavat laittomasta lähteestä vuoden aikana yhteensä 24 miljoonaa elokuvaa ja 34 miljoonaa TV-sarjan jaksoa eli yhteensä 58 miljoonaa nimikettä. Vuoden 2018 keväällä vastaava luku oli yhteensä 34 miljoonaa nimikettä, joten laittoman AV-sisällön käyttömäärä on kasvanut yli 70 prosenttia vuodessa.

Tutkimuksen mukaan arviolta kymmenen prosenttia 15-74-vuotiaista suomalaisista lataa tai suoratoistaa elokuvia ja TV-sarjoja laittomista palveluista. Vuoden 2018 keväällä vastaava luku oli kuusi prosenttia. Vuosina 2014 – 2017 taso pysyi kahdeksassa prosentissa.

Tämä on ensimmäinen kerta Mediavisionin kyselytutkimuksen historiassa, kun piratismi on Suomessa lisääntynyt.

Norjassa AV-piratismi vähentynyt estomääräysten myötä

Lukuisten laillisten digipalveluiden vakiintuneesta asemasta huolimatta AV-piratismi on edelleen merkittävä ongelma Pohjoismaissa. Kun lukuja tarkastellaan kokonaisuuksina, Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa ladataan tai suoratoistetaan vuosittain yhteensä 141 miljoonaa elokuvaa ja 176 miljoonaa TV-sarjan jaksoa. Pohjoismaista yleisintä piratismi on edelleen Ruotsissa, jossa 20 prosenttia eli joka viidennes kuluttaa AV-sisältöjä laittomista lähteistä. Tanskassa vastaava luku on jo neljän vuoden ajan ollut kymmenen prosenttia.

Norjassakin vielä 12 prosenttia väestöstä kuluttaa AV-sisältöjä laittomista lähteistä mutta piratismin määrä on kuitenkin laskenut tasaisesti viimeiset neljä vuotta (vuonna 2015: 19 %). Oikeudenhaltijat ja norjalaiset teleoperaattorit ovat jo pidemmän aikaa tehneet yhteistyötä piratismiin puuttumiseksi. Tällä hetkellä Norjassa on kohdistettu estomääräykset yhteensä 22 piraattisivuston käyttämiin osoitteisiin. Sivustojen joukossa on niin perinteisiä BitTorrent-sivustoja kuin erilaisia suoratoistosivustoja sekä myös Popcorn Time -sovellus, jota käytetään laajasti laittomien sisältöjen katsomiseen.

”On erittäin huolestuttavaa, että AV-piratismi on lähtenyt taas kasvuun Suomessa, vaikka laillisia vaihtoehtoja pitäisi löytyä enemmän kuin koskaan. Piraattisivustot tekevät jatkuvaa bisnestä laittomalla toiminnallaan ja heikentävät samalla suoraan AV-alan ja laillisten palveluiden toimintaedellytyksiä,” sanoo Suomen Filmikamari ry:n toimitusjohtaja Tero Koistinen.

”Piratismi ei ole ongelmana kadonnut mihinkään. Tuoreimmat tulokset piratismin kasvusta Suomessa osoittavat selkeästi, että tehokkaille täytäntöönpanotoimille on tarvetta AV-alan toimintaympäristön turvaamiseksi,” toteaa Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n (TTVK) toiminnanjohtaja Jaana Pihkala.

Lisätietoa:

Toiminnanjohtaja Jaana Pihkala
Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry
Puh. 09 6803 4049

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset