Mediavisionin tutkimus: AV-piratismia harjoittavien määrä jatkaa kasvuaan, suomalaiset jopa maksavat laittomasta sisällöstä IPTV-palveluissa

AV-sisältöjä luvattomista lähteistä kuluttavien määrä ylitti Suomessa puolen miljoonan rajan, ilmenee ruotsalaisen Mediavision AB:n vuotuisesta tutkimuksesta. Tutkimuksessa tarkastellaan suomalaisten, ruotsalaisten, norjalaisten ja tanskalaisten harjoittamaa elokuvien ja TV-sarjojen lataamista ja suoratoistoa laittomista lähteistä. Erityisesti selvitettiin luvattomien IPTV-palveluiden käyttöä. Myös muissa Pohjoismaissa AV-sisältöjä luvattomista lähteistä kuluttavien määrä on selvässä kasvussa.

Piraattisisältöjä käyttävien määrä kasvanut huolestuttavasti viime vuosina

Maaliskuussa 2022 toteutetun tutkimuksen mukaan arviolta 13 % 15–74-vuotiaista suomalaisista lataa tai suoratoistaa elokuvia ja TV-sarjoja luvattomista lähteistä. Ensimmäistä kertaa tutkimushistoriassa AV-piratismia harjoittavien määrä ylitti Suomessa puolen miljoonan rajan: arviolta 525 000 henkilöä kulutti sisältöjä luvattomista lähteistä tutkimusta edeltävän kuukauden aikana. Luvattomia sisältöjä käyttävien määrä on noussut hälyttävästi vuodesta 2018, jolloin se oli tutkimushistorian alimmalla tasolla kuudessa prosentissa.

Pohjoismaisessa vertailussa Suomi on AV-piratismia harjoittavien määrässä samalla tasolla Tanskan kanssa (13 %). Norjassa piratismia harjoittavien määrä on lisääntynyt viime vuodesta neljällä prosenttiyksiköllä ollen nyt 18 prosenttia. Ruotsi pitää kuitenkin edelleen Pohjoismaiden kärkisijaa 20 prosentillaan; viime vuoteen verrattuna kasvua on ollut kolme prosenttiyksikköä. AV-piratismi onkin kokonaisuudessaan lähtenyt Pohjoismaissa kasvuun ensimmäistä kertaa neljään vuoteen.

Luvattomien IPTV-palveluiden suosio kasvaa, käyttäjät valmiita maksamaan myös laittomasta sisällöstä

Suomessa arviolta jo 155 000 kotitaloudessa on käytössä luvaton IPTV-palvelu. Suomalaiset käyttävät luvattomiin IPTV-palveluihin tutkimuksen mukaan keskimäärin 24 euroa kuukaudessa, mikä on lähes saman verran kuin mitä kotitaloudet käyttävät keskimäärin laillisiin maksu-TV-palveluihin. Pohjoismaissa luvaton IPTV-palvelu löytyy jo noin 890 000 kotitaloudesta ja eniten käyttäjiä on Norjassa ja Ruotsissa.

Luvattomista IPTV-palveluista katsellaan eniten tilausvideoita (VOD) eli yleensä tv-sarjoja tai elokuvia; 85 prosenttia kotitalouksista oli kuluttanut näitä edeltävän kuukauden aikana. Lähes yhtä moni, 82 prosenttia kotitalouksista, oli katsonut edeltävän kuukauden aikana urheilusisältöjä.

”Luvattomat IPTV-palvelut eivät ole sopineet välittämistään sisällöistä oikeudenhaltijoiden kanssa lain edellyttämällä tavalla. Ne eivät myöskään maksa mitään korvauksia sisältöjen käytöstä tekijöille, tuottajille tai laillisesti sisältöjä välittäville lähettäjäyrityksille ja sisältöpalveluille, mikä heikentää näiden mahdollisuuksia investoida uuteen sisältöön. Luvattomalle IPTV-palvelulle maksettu tilausmaksu menee suoraan anonyymin talousrikollisuuden tukemiseen”, toteaa TTVK:n toiminnanjohtaja Jaana Pihkala.

Suomessa toimivista lukuisista laillisista sisältöpalveluista löydät tietoa täältä: https://laillisetpalvelut.fi/

Lisätietoa:
Toiminnanjohtaja Jaana Pihkala
TTVK ry
puh. 040 706 6674

Jaa somessa:

Viimeisimmät uutiset